Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

tiistai 19. maaliskuuta 2013

(191) Spartathlonin mietteitä uinnin ja juoksun lomassa

Tänään alkaa tuntumaan jo hieman harjoittelulta tämä tekeminen. Kävin aamutuimaan hilpaseen kevyen ja rauhallisen 15,5K ja lenkki tuntui hyvältä. Sykkeet pysyi rauhallisena ja vauhti kohtuullisena siitäkin huolimatta, että kuormaa viikonlopusta oli vielä päällä. Sitten tähän illan alkajaisiksi sai vedettyä vähän kovemmat uintitreenit. Vedettiin 3K, ja alun ja lopun lämmittely/tekniikka härpäkkeiden väliin otettiin 5*200m kiihtyvänä. Kynnysvauhdista aloitettiin ja siitä sitten kiihdytettiin.

Eihän tuo oma uintivauhti hurja ole, joten ulkopuolinen silmä ei havaitse vauhdin lisääntymistä. Kuitenkin itsestä tuntui kuorma joka kerralla lisääntyvä. Uintitekniikka kehittyy hiljalleen, mutta kyllä viimeisessä vedossa hävisi se vähäinenkin tekniikka.

Kiva taas liikkua, kun palautuminen näyttää kuitenkin hiljalleen tapahtuvan. Treenit maistuu ja hiljalleen alkaa jo mieli kääntyä kesän kisoihin.

Spartathlonista ei ole hirveästi tullut kirjoiteltua, mutta mielessä se jatkuvasti on; jo siitäkin syystä, että jokainen blogikirjoitushan alkaa kirjaamalla TJ-luku. Harjoittelu sujuu hyvin ja tulokset Joensuusta ja Espoosta rohkaisevat. Suhteellisen varmalla mielellä harjoituksia tehdään eikä vielä mieleen hiivi epäonnistumisen pelko, päinvastoin.

Kävin tuossa juuri äskettäin hakemassa toivoa lisää Rune Larsonin "How to run Spartahtlon" blogikirjoituksesta. Siinä todetaan, että 10 tunnin alitus riittäisi vauhdiksi; tämä tuli tehtyä Joensuussa. Toisaalla on kirjoitettu, että 200K ylitys 24h:lla riittäisi; ja tämähän tuli Espoosta. Kelihän tietysti mietityttää kovastikin ja kyllähän se niin on, että mikäli helle keli tulee, niin todennäköisyydet tippuvat dramaattisesti. Kaikesta huolimatta tällä hetkellä kunto tuntuu sellaiselta, ettei taival millään voi katketa ensimmäisen 80K aikana. Tosin onhan tässä aikaa vaikka kuinka paljon hassata kunto ja vaikka mitä voi sattua, mutta eihän sitä siltä pohjalta voi treenata, valmistautua ja miettiä. Lähtökohtaisesti täytyy ajatella, että tästä vain kunto paranee syksyä kohden.

Viime vuonna tosiaan harjoittelin vain Spartaa varten enkä kisannut. Tänä vuonna teen lähes tulkoon päinvastoin, otan triathlonin ohjelmaan, jotta lajivalikoima monipuolistuu ja jotta saa vähän enemmän aerobista liikuntaa (uinti + pyöräily). Juoksua en meinaa hirvästi kuitenkaan vähentää, joten triathlon-tuloksilta ei voi suuri odottaa, mutta harjoituksen kannalta. Kisoja tullee aika nippu tälle vuodelle, haluja olisi osallistua kaikkiaan kahdeksaan ennen Spartaa ja yksi Spartan jälkeen, eli yhteensä 10 (tuossa sivussa listattu). Triathloneja noista kisoista on pari puolikasta ja yksi täysmatka. (Oxroadin olen jo unohtanut, sillä sitä ei vain voi tehdä.)

Noita kisojahan en tee sitten täysillä tehoilla, vaan niissä on pakko himmailla palautumisenkin takia. Kuitenkin kevät maratonilla ajattelin hieman yrittää juosta tulosta noin 95% tehoilla. Maraton ennätykseni on vuodelta 2010 epäonnistuneen Alajärven 3:49 tulos, tämä pitää kyllä korjata hieman säällisempiin lukuihin. Perniön 100K vedetään tosissaan. Perniö sannee olla tämän vuoden kolmas oikea kisa, ensimmäinenhän oli Espoo ja kolmas on Sparta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti