Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

torstai 28. maaliskuuta 2013

(183) Puoli vuotta Spartathlonin starttiin.

Otsikko sen kertookin, mitä mielessä pyörii näin Pääsiäisen edellä. Spartan startti tapahtuu siis 27.9.13 kello 7:00 Akropolis-kukkulalta ja lähtölaukseen on puoli vuotta aikaa (edellisestä on muuten saman verran). Tieten jonkinlainen "puolimatkanpäiväitysfiiliksissä" ja -tunteissa olisi tässä kohdin paikoillaan kirjoitella.

Pettymyksestä palautuminen vei jotakuinkin kuukauden. Aikamoinen täräys se oli. Omasta mielestäni olin siis elämäni kunnossa ja kesän treenit olivat menneet OK. Mielestäni OK-kunnon puolesta puhuvat Joensuun suoritus sekä osaltaan myös Espoon. Nyt lisäetäisyyden myötä havaitsin kuitenkin myös seuraavia puolia, jotka estivät onnistumista:

 • Kolme muutamien viikkojen telakalla oloja, kolme antibioottikuuria. Minulla oli edeltävänä joulukuussa muutaman viikon paussi, toukokuussa vielä pitempi, ensin pohjelihaksen tulehdus (buranakuuri) ja sitten taas heinäkuussa antibioottikuuri. Sain kuitenkin heinä+elokuussa juostua itselleni ennätykselliset 400+500 kilometriä.
 • Talven 2011-12 punttipainoinen treeni, jolloin juoksu minimaalista. 
 • Ei pitkiä kisoja, oikeastaan ei kisoja lainkaan

Tuosta näkökulmasta kun katsoo, niin kokonaiskilometrit jäivät liian pieniksi. Minulla tuli Spartaa edeltävänä vuoden jaksona vajaa 3000 kilometriä juoksua, luulisin. Nyt pyrin pääsemään lähemmäksi 5000K juoksua. Tämän pitäisi tuoda myöskin sitä syväkestävyyttä, kun kuormaa lisätään muulla liikunnalla tuohon päälle. Nyt on kasassa noin 2000K juoksua Spartan epäonnistumisen jälkeen ja seuraavien 6 kuukauden aikana pitäisi juosta keskimäärin 500 kilometriä kuukaudessa, joka tekee noin 130K viikkoon. Kova määrä, mutta tehtävissä ja tällaisen määrän uskon Spartan läpäisyyn riittävän. 

Toiseksi talven punttitreeni tuotti kyllä kivoja tuloksia raudan nousemisen kanssa, muttei se juoksua avittanut. Sairastelin myös aikalailla, kaksi kuukautta meni harjoittelematta. Lisäksi kisat puuttuivat kokonaan. 

Kaikki nuo seikat olen korjannut tänä vuonna. Kisoja, ja pitkiäkin sellaisia, tulee nyt mukavasti, tosin kaikkia ei vedetä 100 lasissa. Olen ollut suhteellisen terve, pitkiä telakoita ei ole ollut. Suurin syy tähän on nielurisoiden leikkaus, joka on poistanut kyllä kokonaan angiinat yms. ihmeelliset antibioottia vaatineet kurkkusydeemit. Lisäksi olen vakuuttunut siitä, että krooninen tulehdus, joka kurkussa oli, aiheutti myös sen, ettei kunto noussut samaa vauhtia kuin mitä treeni olisi antanut olettaa. Tänä vuonna treeni tarttuu lihaksiin aivan eri tavoin. 

Jos puolivuotta sitten lähtöviivalla tuntui kunto olevan kohdillaan, niin pystyn kyllä nyt toteamaan olevani vielä paremmassa kunnossa. Henkinen kantti lisääntyi valtavasti, kun alitin merkittävät rajapyykit 100 kilometrillä (alle 10h) ja 24 tunnilla (yli 200 kilometriä). Lisäksi katson varsin luottavaisin mielin katson myös nykyistä harjoittelutapaanikin, joka näyttää tuottavan tuloksia. Perushölkkävauhti on parantunut oleellisesti. 

Treeniohjelmaa en aio hirveästi alkaa muuttelemaan, vedän edelleen sekaan uintia ja aion ottaa pyöräilyä lisää. Juoksun pidän tuossa 120-140 haarukassa per viikko tuonne kesään saakka. Muulla treenilla kasvatetaan aerobista kuormaa. Heinä/elokuussa voin yrittää ottaa muutamina viikkoina sitten enemmän määrää juoksussa. Luulen, että tällä hetkellä juoksumäärä, jonka kroppa kestää hajoamatta, on juurikin tuossa 140-160 korvilla. Toivottavasti nyt sitten kolmen kuukauden aikana voisi saada sellaisen juoksunsietokyvyn, että pääsisi kokeilemaan elokuussa tuollaista 200K juoksuviikkoa, joka olisi mahtava saavutus.  

Harjoittelun strategiset suuntaviivat ovat siis seuraavat: 
 • Juoksua 500K / kk
 • Juoksun määrää pidetään määräviikoilla 120-140 tasossa (yksi lenkki päivässä)
 • Kovia juoksutreenejä 2 per viikko, yksi vaihtelevia vetoja ja toinen VK:ta
 • Pyöräily, uinti & kahvakuula jatkuvat ohjelmassa lisääntyvissä määrin (kerran päivässä)
 • Harjoituksia tulee siis noin kaksi per päivä
 • Treenitunnit nostetaan hiljalleen tuonne 20h pintaan kovimmilla määräviikoilla (jotta heinäkuussa juoksun nostaminen vähän helmpompaa)
 • Juoksun määrää aletaan lisäämään heinäkuussa, välillä voidaan jopa juosta kahdesti päivässä. (toivottavasti muu treeni auttaa siihen, että heinä/elokuun vaihteessa kykenisi 200K viikkoon)
 • Pitempiä kisoja käydään tekemässä, muttei revitetä ihan loppuun, jotta palautuminen tapahtuu nopeammin. 
Tällaisella ohjelmalla jatketaan matkaa kohti Spartaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti