Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

(64) Cooper-testi: 3270 metriä

Onhan tämä tietysti vähän pöljää lepoviikolle ottaa maksimivetona Cooperin testi, muttei oikein mahtunut muuhun väliin. Tästä eteenpäin tuo vauhti tulee tippumaan, kun harjoitus muuttuu määrävoittoiseksi.

3270 metriä / 12 minuuttia.


Siinä oli päivän kunto; ei loistava, muttei huonokaan. Kyllä silmissä kiilteli 3300 rajan puhkaiseminen, mutta oli tekemätön paikka.

Alkulämppäriksi 2,4K lötkyttelyä + kisavauhdilla 2*200m/200m kävelyä + yksi kisavauhtinen 400m + 10 min jäähdyttelä. Sitten testi. Loppuun otin 2K jäähdyttelyä. Koko lenkille pituutta 10K.

Aloitin 3'40'' vauhdilla ja ajattelin kiristää viimeisellä muutamallla kierroksella, jotta 3300 metriä tulisi täyteen. Kuten jokainen voi tuloksesta laskea, niin 3'40'' jäi koko testin vauhdiksi. Ei irronnut loppukiri.

Tässä testidata Suunnosta.

Keskisykkeeksi tuli 181, tuossa välillä taas jokin Suunnon-syke-piikki, sillä ei tosiaankaan käynnyt alkupuolella sykkeet 199:ssä. Lopussa viimeisellä parilla kierroksella puristin ja silloin mentiin takasuoralla vastatuuleen yli 190 sykkeisiin. Kiva huomata, että koneesta kuitenkin vielä juosten lähtee tuo 194 biittiä irti.

Datasta huoma, että napakka tuuli nosti takasuoralla sykkeet aina kattoon, ja etusuoralla sitten, kun sai lasketella myötäseen, ne tulivat vähän alas. Tämä tapahtuu joka kierroksella.

Vauhti oli siis tuo tasainen 3'40''. Kun datasta kääntää vauhdin näytön esiin, niin onhan se kuin viivoittimella vedetty, joten yhtään paremmin vauhdinjaon puolesta ei olisi voinnut juosta. Loppukirikin sai aikaiseksi vain vauhdin pysymisen samassa. Suunto tosin sai mitattua matkaksi 3 230 metriä, mutta reilusti yli puolen välin päästiin etusuoran kaarretta, joka tarkoittaa strandardiradalla 70 metriä, ehkä muutama metri päälle.

Tämä testi osoitti mielestäni sen, että suurin vastus tällä hetkellä näillä lyhyemmillä pinkaisuilla on kaasujen vaihto kropasta. Jalat olisivat kyllä vieneet himpun verran nopeampaa, eivätkä edes pahemmin hapottaneet, mutten saanut happea kehoon riittävästi. Muutaman viikon kuuri pitempiä vetoja korjaisi tämän asian, mutten taida sitä tehdä.

Jos tuosta matkasta yrittää jotakin järkevää päätellä, niin seuraavat asiat nousevat mieleen:

 • Edellinen ennätys parani 110 metriä, joka alkaa olemaan OK-parannus näissä vauhdeissa
 • Vauhtia saa vanhempaankin kroppaan 200-800 metrin vedoilla, kunhan ne tekee oikeilla vauhdeilla. Itsellenihän tuo vauhti on nyt ollut 3'30''
 • 3000 metriä meni siis aikaan 11'00''
 • 10K:lle tämä ennustaisi juuri ja juuri 40 minuutin alittamista, pitäisikin kokeilla pikaisesti, sillä tämä on yksi pitkän ajan haaveistani
 • 5K:lle 19 minuuttia tulisi alittua
 • Maratonille tämä lupaisi taulukoiden mukaan 3:03h aikaa
 • Hyvin sitä alkaa jo tuntemaan omat kykynsä näissä testeissä ja pystyy asettamaan realistisen alkuvauhdin. Seitsemän vuotta tämä on ottanut. 
Yritän huolehtia vauhtireservistäni, vaikka ultramatkoja juoksenkin. Cooperin testi osoittaa hyvin millaiseen vauhdinpitoon sitä kykenee lyhyemmillä matkoilla. Vauhtireservi takaa ultrien kisavauhdin tuntuvan mukavan helpolta. Kylmää matematiikkaahan on se, että turha sitä on esimerkiksi maratonilla unelmoida kolmen tunnin alituksesta, ellei tonnit mene lähemmäksi kolmea kuin neljää minuuttia. Kolmen tunnin maratonissa niitä kun tulisi tehdä 4'15'' vauhdilla 42 peräjälkeen. 

4 kommenttia:

 1. Saattaa kuulostaa itseni toistamiselta, mutta kun ukko tekee kaiken aikaa kovempaa ja kovempaa jälkeä, niin minkäs teet. :) Eli: Olet kyllä huikeassa kunnossa! Ei mitään palaa noille leveleille... tällä hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmänhän sitä toivoo (ja selityksiä ehtii), pitää kuitenkin olla tuohon tulokseen enemmän kuin tyytyväinen.

   Ensi kerran eläessäni tein yli 3000m Cooperin vasta yli nelikymppisenä. Pentuna paras oli muistaakseni 2800 kieppeillä.

   Poista
 2. 3270 metriä on erinomainen tulos! Oma ennatykseni on 34 vuotta sitten Kimpisen urheilukentällä juostu 3260 metriä, mutta ehkäpä yritän vielä jonain päivänä parantaa sitä.

  t. corner

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, hyvin meni tuollainen lyhyt pyrähdys. Kyllhn tuo vauhti riittää (nee?)

   Poista