Aloitetaan kuitenkin kertomalla mielestäni yksi huikempia löydöksiä, joka yllätti itseni täysin. Kävin ennen kisaa ottamassa verenpaineet ja hemoglobiinin 7.5.13. Tällöin paineet olivat 130/81 ja Hb: 164. Sanoisin, että varsinkin tuossa alapaineessa näkyy kisajännitys.
Viikkoa myöhemmin 14.5.13 kävin ottamassa vastaavat luvut: paineet 127/78 ja Hb: 118. Siis hemoglobiiniarvo 118! Miesten anemiaraja kulkee 130 ja naisten 120. Olen siis aneemikko!!! Nyt sai myös selitystä se kisojen jälkeinen matalapaine. Wikipediasta seuraava leikattu Anemian oireista:
Raudanpuutteen tavallisimpia oireita ovat väsymys, heikotus, huimaus, kalpeus, ihon tai silmävalkuaisten keltaisuus, heikentynyt yleiskunto, hajamielisyys ja keskittymiskyvyn puute, päänsärky, hermostuneisuus, ruokahaluttomuus, hengästyminen ja hengenahdistus, sydänkipu, ihon ja huulten kuivuminen, kynsien halkeilu, hiusten haurastuminen ja hiustenlähtö, nopeutunut pulssi.Eli ei kumma, jos tuntuu vähän poissaolevalta ja vetämättömältä kisan jälkeen. Tosin täytyy muistaa, että nämä on tehty ns. pikamittareilla ja ovat vain suuntaa antavia arvoja. Kuitenkin mielenkiintoinen löydös.
Tämä myös mielestäni osittain kuvaa sitä, mikä palautuminen elimistössä kestää kauiten. Erilaiset vitamiini- ja hivenainevarastot yms. on täytettävä, ja niiden täyttämäiseen kuluu aikaa. Elimistö on kisan aikana repinyt kaiken maailman kalkit, magnesiumit, raudat yms. yms. käyttöön ja nyt on täytön paikka.
Vauhdeista
Aloitetaan matkan kertymisestä ja matka ennusteesta. Olen alla olevassa taulukossa kuvannut matkan kertymisen sekä ennusteen lopputuloksesta sen hetkisen keskivauhdin mukaan. Kuten kuvasta voi hyvin huomata, niin keskivauhtiin perustuva ennuste antoi alussa ennusteeksi noin 244 km/ 24h. Kahdentoista tunnin juoksun jälkeen ennuste antoi tulokseksi 236,4 km/24h. Kun oli juostu 20:12:42, saatiin ennusteeksi jotakuinkin lopullinen tulos 231,244 km / 24h. Tämän jälkeen ennuste menikin alle toteutuneen, joka vihjaa vain loppukiristä. Alimmillaan ennuste kävi 22:54:29 juoksun jälkeen, jolloin keskivauhtiennusteen mukainen lopputulos oli 230,717 km/24h.
Kaikkiaan siis ensimmäisen tunnin keskivauhtiennusteesta tiputtiin 13 km. Erittäin hyvin siis vauhdin sai pidettyä yllä. Toinen mistä tasaisuudenhuomaa on ensimmäisen puoliskon tulos 118 km ja toisen puoliskon 113 km. Suhde on 51,0% / 49,0% per puoliskot.
Matkan kertyminen ja tasaisen vauhdin ennuste kunkin kierroksen jälkeen |
Kisavauhti pysyi varsin tasaisena. Cosmos hyvin kuvasi kommenteissaan, että janalla ollaan. Alussa vauhtini oli tuollaiset 10,2 km/h, välillä käytiin tuollaisessa 9,3 km/h vauhdissa tuossa 160 km kohdilla ja lopussa nostettiin taso takaisin tuollaiseen 9,6 km/h, Viimeinen kymppi mentiinkin lähes 11 km/h. Alla olevassa taulukossa on jokaisen kierroksen keskinopeus (sininen piste), sekä jokaisenkierroksen jälkeen laskettu kumulatiivinen keskinopeus. Tuosta sitä pääsee hyvin jäljille, missä vaiheessa on alkanut pää välillä pehnenemään, kun aletaan olemaan reilusti punasien pallukoiden alapuolella.
Kierroksen keskinopeus ja kumulatiivinen keskinopeus |
Kisavauhdeissa näköjään tuossa puolen yön kohdilla tapahtaui sellainen reilu aleneminen ja tämähän johtui siitä, että yritin ottaa takasuoralle niitä puolen minuutin kävelytaukoja. Eivät siis toimineet. Kun lopetin niiden tekemisen, niin alkoi taas vauhdit parantua. Toinen seikka, joka näkyy hyvin kuvasta on nuo vessatauot. Seitsemän pistettä sieltä selkeästi erottuu ja tuo kaikista hitain kierros on siis se rasvaustauko.
Sykkeistä
Sykkeitähän tulee kisassa seurattua varsin tarkoin. Ambittini näytössä näkyy koko kisan ajan seuraavat kolme lukua a) kierrosaika (eli lap time), b) vauhti ja c) syke. Noiden seuraamisella sitä pärjää meikäläinen. Ei ole kummakaan, jos välillä ei tiedä paljonko on juossut tai paljonko aikaa kulunut taikka jäljellä.
Alla olevassa kuvassa näkyy kisan sykkeet. Siinä on sykkeen lisäksi laitettu myös 255 lyönnin keskiarvosyke (jostain syystä selite näyttää 100?). Kisa lähti tuolta sadan neljänkymmenen hujakoilta ja kävi huitelemassa parhaimmillaan juostessa tuolla 156 tietämissä. Taas siitten lähti laskuun kuten kävi Espoossakin. Matalimmillaan oltiin tuossa nelisen tuntia ennen kisan loppua, jolloin taas oltiin reilusti alle 140 sykkeissä. Lopun kiihdytys näkyy tässä hyvin.
Syke ja 255 lyönnin keskiarvo syke |
Myös tuolta paistaa silmiin tuo puolenvälin kiihdytys, että saisi piirinennätyksen 12h-matkalle haltuunsa. Onneksi ei tällainen pieni kiihdyttely haitannut.
Lopuksi vielä mielenkiintoista vertailutietoja Espoon ja Steenbergenin kisavauhtien välillä. Suunto laskee valmiiksi eri kategorioihin vauhteja ja esittää seuraavat vauhdit ja aikamäärät:
Steenbergen:
- alle 26'53''/km (seisoskelua): 13'03''
- - 13'26''/km (hidasta kävelyä): 4'21''
- - 8'58''/km (kävelyä): 3:02:42
- - 6'43''/km (hidas hölkkä): 24'39''
- yli 6'43'' (hölkkää): 20:13:39
Espoo:
- alle 29'46''/km (seisoskelua): 23'12''
- - 14'53''/km (hidasta kävelyä) : 4'21''
- - 9'55''/km (kävelyä): 3:23:00
- - 7'26''/km (hidasta hölkkää): 1:44:24
- yli 7'26''/km (hölkkää): 18:33:36
Noista luvuista huomaa varsin selkeästi, mistä ne Steenbergin huippukilometrit tulevat. Enemmän liikkeessä ja vähemmän paikoillaan on yksi selitys nopeuksien lisäksi. Jos tiivistää lukemia vielä niin Steenbergenissä juoksu: kävely: seisoskelu olivat 20:38:00; 3:09:00; 00:13:00 ja Espoossa vastaavat lukemat: 20:10:00; 3:27:00; 00:23:00. Toisin sanoen Steenbergenissä juostiin lähes puoli tuntia enemmän ja seisoskeltiin 10 minuuttia vähemmän. Kävelystä nipistettiin 20 minuuttia ja seisoskelusta se 10 minuuttia. Tämähän tuo jo noin 5 kilometriä tulokseen lisää.
Loput 23 kilometriä selittyy vauhdin lisäyksellä, joka tuli lyhyemmistä kävelytauoista sekä tietenkin nopeammasta juoksuvauhdista.
Palautumisesta
Täytyy tässä hiljalleen, ehkäpä viikonloppuna, käydä hilipasemassa kevyehkö(jä?) lenkki. Tärkeää kyllä nyt on täyttää nuo erilaiset hivenainevarastot. Ruisleipää ja maksamakkaraa syödään nyt sitten urakalla seuraavat neljä viikkoa. Seuraan tuota Hb-arvon kehittymistä parin viikon välein ja päivittelen tänne sittten niitä väliaikatietoja.
Kävely on normaalia eikä satu enää. Lihakset hieman kosketusarkoja, joten ensi viikolla tai sitä seuraavalla voi harkita hierontaa. Liikkumista lisään erittäin varovasti, ei ole kiirettä.
Mielestäni tällaiset pohdinnat ovat hedelmällisiä muistioita. Hyvää työtä jälleen. :)
VastaaPoistaCosmos, se on jurikin näin. NÄit kirjoittelemalla ja sitten näihin palaamalla, pystyy suunnittelemaan seuraavan juoksun paremmin ja tarkemmin. Tietää, mistä voi viilata minuutteja pois ja miten paljon mihinkin kuluu aikaa.
PoistaNyt myös valmistautuminen ja harjoittelukauden vauhdit osaa ottaa huomioon vauhtia suunnitellessa. Kyllä itsekin on huomannut, että tarkat raportit auttaa tulevan suunnittelussa.
Tosi hyviä tekstejä. Saa tällaiset tavallisetkin tallaajat hyviä vinkkejä. Osa on ollut jo käytössä.
VastaaPoistaKaikkihan nämä on ns. "Experiment of One" pitää vain jaksaa hakea vaihtoehtoja ja uusia tapoja, kunnes itselle sopiva löytyy. Kyllähän sitä itsekin jatkuvasti yrittää löytää virikkeitä muualta.
PoistaMukava kuulla, että omat kokemukset auttaa jossakin kohdin muitakin. Siinähän sitä on yksi syy näitä blogejakin kirjoitella ja lukea, että saa jakaa omia kokemuksia ja lukea toisten kokemuksista.
terve marko ja onneksi olkoon hyvästä suorituksesta 24 h kisassa!! mahtavaa. jonkin verran olen lukenut jo blogiasi ja hyviä juttuja löytyy. palautumisesta ja hb arvoista otin kiinni, kun itsellä samanlaisia tuntemuksia ja hb on ollut aina vähän liian matala. ite oon vetänyt väliin ihan perinteisiä verilettuja jos tuntuma on että hb on turhan matalalla.
VastaaPoistaonko sulla jokin parempi tieto maksamakkarasta hb nostatukseen vai ihan mutu tuntumalla...vois itsekkin kokeilla. joka tapauksessa tsemppiä tuleviin suorituksiin!
Kiitos! Ei sen parempaa tietoa kuin se perinteinen tieto, että ruisleipä ja maksamakkara toimivat, samoin kuin veriletut ja mustamakkarakin. Ruisleipä ja maksamakkara ovat vain minulle helppoja ratkaisuja, kun satun niistä pitämään ja muutenkin syömään.
PoistaItselläni tulee tosiaan joskus kesken harjoittelukaudenkin hinku maksamakkararuisleipään ja silloin ostan paketin pari maksamakkaraa ja syön sitä hyvällä ruokahalulla aamuisin.