Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

(277) Varustevertailua

Tällä viikolla lenkkeilyä on saanut harrastaa kirpakassa pakkaskelissä. Hyvin onnistuu -23-25 asteen pakkasessa lenkkeily merinovillaisella alusasulla. Olen aikoinani hommannut Biltemasta merinovillapuvun ja sen kun laittaa Rukkan hiihtopuvun alle, niin noilla pakkasilla hiki tulee.

Nyt hommasin Northern Outdoor (NO) merinovilla-alusasun Mini-Manista ja tämä oli tosi hyvä. Ei ehkä ihan yhtä lämmin kuin Bilteman, mutta erittäin riittävä, ja jääpä vielä varaa kylmemmälle kelille. Biltema mainostaa olevansa 215g/m2 paksuinen ja NO omien tiukkojen mittausten jälkeen näyttäisi olevan 190g/m2. NO:sta puuttui tieto, joten käytin keittiövaakaa ja Elon laskuoppia määritykseen.

Northern Outdoor -puku on mielestäni hieman laadukkaampi kuin Bilteman. Olen erittäin herkää kutiamaan villasta ja Bilteman alusasu kutittaa hieman, muttei paljoa. NO:n puku ei kutita lainkaan.

Näillä pakkasilla täytyy muistaa aina laittaa puhtaat ja kuivat sukat jalkaan, ettei jalat palellu. Tämä opin jo muutama vuosi takaperin Oulussa ollessani töissä. Silloin sattui 09-10 olemaan aikas tuhti talvi ja muutamaan otteeseen lähdin samat sukat jalassa lenkille, joilla olin päivän hikoillut töissä. Kyllä epämukavuusalue opettaa nopeasti muistamaan.

Yksi asia, joka on jaksanut varustepuolella ihmetyttää on tämä tuubi tai putkilo, joka nyt on muotia. Miten ihmeessä Suomalainen ei ole tätä keksinyt aikoja sitten. On kyllä niin hyvä värkki suojaamaan kaulaa, korvia ja leukaa. Menee mukavasti myös pipon alla korvien päällä. On hyvä kesällä ja talvella.

Edellisestä juontui mieleen, että merinovillaisen alusasun lisäksi on kyllä mainittava Bilteman tuulenpitävä kypärähuppu. Kun tuo tuubi käy liian vilpoiseksi pipon alla kaulaa ja korvia suojaamaan (noin -15 astetta), niin tämä Bilteman baclava toimii edelleen. Ei ole tällä vielä kylmä tullut.

Tällä hetkellä omana pakkasrajana toimii noin -28 astetta. Syynä tuohon, on, että tämän jälkee ei tahdo oikein lenkkarit lämmittää tarpeeksi ja posket sekä nenä tuppaa jäätymään. Tätä tieten voisi kokeilla kiertää vielä sillä tavalla, että opettelee käyttämään tuota ihon teippaamista, kuten joskus olen world cupin hiihdoissa nähnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti