Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

tiistai 6. elokuuta 2013

(52) Stockholm Ultra, puistokävelyä Djurgårdenissa

Hieno keli, hyvät järjestelyt ja onnistunut harjoitus. Nopeasti se onnistunut kisa urheilijan arkea muuttaa. Koko viikko meni alavireissä toipuessa Jaakon maratonista henkisesti ja fyysisesti. Harjoituksena Tukholman ultra meni nappiin. Juoksusta tuli kiihtyvävauhtinen toooooosi pitkä lenkki.  Lopussa vauhti kiristyi ehkä himpun verran liikaa, kun piti kuitenkin ottaa se 10 tunnin alitus, kun oli tarjolla. Aikaa harjoitukseen meni

9:55:38


Aikahan on loppujen lopuksi tolkuttoman hyvä  kun verrataan sitä tämänkin hetkisiin tuntemuksiin jaloissa ja yleisvoinnissa. Pystyin käymään maanantaina helposti jo hölkkäämässä uudelleen kisaradan ja näpsin sieltä kuvia, jotka laitan tuonne loppuun.  


Kisan kulku


Kaikkiaan kisaan oli ilmoittautunut noin 750 kisaajaa, joista reipas 300 osallistui 100 kilometrille. Kisaajista 190 pääsi 100K maaliin saakka, ja 301 kisaaja selviytyi 50K:sta. Lähtö tapahtui kahdessa erässä. Ensimmäiset lähtivät kello 7:00 ja toinen ryhmä lähti kello 8:30. Itse lähdin kello 7:00, pääasiassa koska tähän aikaan tapahtuu myös Spartathlonin lähtö. 

Juoksimme Harrin kanssa alkupätkän yhtä matkaa. Tavoitteenahan minulla oli tuupata ensimmäinen maratoni aikaan 4:20 ja aika lähelle tätä pääsinkin, sillä aikaa kului 4:14. Etenimme alussa siis aika tarkalleen kuuden minuutin kilometrivauhtia. Ajatuksenahan oli alkupätkä taivaltaa alle 140 biitin sykkein ja tähän pääsikin vallan mainiosti. Jatkoimme yhdessä vielä kierroksen aina 52 kilometriin saakka samaa vauhtia. Tämän jälkeen aloin hiljalleen nostamaan vauhteja, ja kun 60 kilometriä tuli täyteen, niin annoin sykkeiden nousta tuonne 155 biittiin. 

Viimeiset 40K olivat kyllä yhtä "Runner's High":ta. Juoksu kulki ja askel tuntui kevyeltä. Viimeiset kaksi kierrosta painoin vähän lujempaa ja tällöin huomasin, että runsas neste meinasi jäädä vatsaan hölskymään. Kuitenkin suola auttoi nopeasti ja neste lähti eteenpäin. 

Energiat upposivat suhteellisen hyvin ja alussa mentiin Coca-Colalla, jota terästin muutamalla glukoosi/fruktoositabletilla. Tuhtia energiaa, mutta hyvin meni alas. Välillä tuli syötyä myös kahvia ja pullaa, hampurilaista sekä hot-doggeja. Juomana otin pääasiassa juurikin Colaa ja sokeria, mutta välillä vaihdoin urkkajuomaan sekä kun oikein jäi hölskymään, niin veteen sekä vichyyn (+suola). Tosin pelkää vettä ja vichyä (+ suolaa) ei tarvinnut ottaa kuin kolme kertaa. 

Jälleen energiaa sai hyvin myllyyn, mutten pystynyt nyt seuraamaan tarkkoja kalorimääriä. Pääsääntöisesti yritin tunkea kurkusta alas noin 100 kcal per pysähdyspaikka, jolloin tuloksena tulisi noin 400 kcal tunti. Tähän en aivan pystynyt, joten luulen jälleen kerran kalorien menneen noin 300-350 kcal/h.


Kisadataa


Tarkat väliajat löytyvät täältä. Kisan sykedata ja vauhti löytyvät Movescountista täältä

Alla joitakin kohokohtia (bruttoajat tässä, nettoajat ovat -5 sekuntia)
 • 42,2K - 4:14:01
 • 50K - 5:05:41
 • 80K - 8:05:00 (voi olla minuutin heitto, itse arvioin kohdan)
 • 100K - 9:55:43 
Vauhdin kiihtymisen huomaa hyvin viimeisten viiden kierroksen, eli yhteensä 40 kilometrin, nousevista keskinopeuksista per kilometri: 
 • 5'49''
 • 5'54''
 • 5'34''
 • 5'30''
Sykkeet nousivat kahdella viimeisellä kierroksella tuonne 160 tuntumaan. 


Kuvia kisasta ja radasta


Tässä sitten kuvakavalkaadia kisasta heti tähän alkuun suomalaisretkue lähtötunnelmissa ja heti perään kuva itsestäni maalissa. 

Suomalaisretkue lähdössä.
Lähtöpaikka kello 6:30 aamulla.
Maalissakin vielä hymyilyttää.

Kävin maanantaina vielä kiertämässä rataa ja sieltä tarttuivat seuraavat kuvat puhelimeen. Kuten huomaatte, niin vaikka aurinkoa ja lämpöä riitti, niin iso osa reitistä kulkee varjoisilla alueilla.

Lähtösuora kuvattuna tulosuuntaan päin

...ja tuonne päin sitä pitäisi sitten lähteä

Suoran päässä odottaakin jo vähän varjoisampi pätkä

Ei ole kurja juosta tässä vaikka lämpöäkin riittää

Vällillä mennään asfalttia pitkin

...ja saadaan ihailla ruotsalaista jalkapallokenttää

Sitten päästäänkin metsän siimekseen

Varjoista on ja mukavaa sepelipintaa juosta. 

Välillä käy mielessä Stephen Kingin Uinu, uinu lemmikkini

Sitten siirrytäänkin veden äärelle, jota jatkuu lähes koko loppumatkan

Paikallisen purjehdusseuran kalusto kurkistaa lehvistön lomasta

...ja siellähän niitä Solsidanin veneitä sitten on rivissä

Metsästä tulemmekin Djurgårdenbrunnvägenille, joka on todella kaunista juosta

Maisemat ovat kuin postikortista

Välillä vaihdetaan puolta ja vesi siirtyy oikealle

Seuraavaksi vuorossa onkin aurinkoisin pätkä. Onneksi tässä kävi tuuli. 

... ja vesi on koko ajan lähellä.


Aamulla ankkoja sai ajaa pois tieltä

Sitten poistutaankin kuninkaan metsästysmailta ja ylitetään Djurgårdenbron, josta jatketaan oikealle

...ja mäkeä ylös kohti maalisuoraa

USAn lähetystö sattuu matkan varrelle. 

Lähetystön kulmalta lähtöalue häämöttääkin. 

... ja seuravalle kierrokselle, 12 kertaa ;)
2 kommenttia:

 1. Olipa todella vakuuttava veto! Onnittelut!
  Kyllä se on varmasti hieno fiilis jaksaa satanen ilman sen kummempia ongelmia;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus sentään näinkin. Kyllä itse yllätyin kuinka helposti tällä kertaa meni. Tätä se teettää kun malttaa lähteä tarpeeksi rauhallisesti. Muistais vain.

   Poista