Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

keskiviikko 14. elokuuta 2013

(44) Varustelua: juoksukengät

Olen tuolla Facebookin puolella aina silloin tällöin näyttänyt kuvia tärkeimmistä juoksuvarusteista, eli kengistä. Laitanpa tänne bloginkin puolelle vähän juttuja kengistä.

Heti tähän alkuun kuva taisteluvarustuksesta.


Noilla sitä tulee enimmäkseen liikuttua. Tuossa ovat kesällä käyttämäni juoksukengät, ja kuten tarkkaavainen lukija huomaa, niin New Balance tällä hetkellä jalkapohjiani suojaa. Olen aiemmin käyttänyt Adidaksia sekä sen jälkeen Asicseja, mutta viimeiset 4-5 vuotta kesäisin pelkästään NB:ja. Syitä tähän löytyy kaksi: a) istuvat kuin sukka jalkaan (Koko 7 UK; D-lesti) ja b) hinta on kohdillaan.

Kolmet viimeisimmät hankinnat ovat alarivissä ja hintaa niille tuli yhteensä postituskuluineen alle 200 euroa. Mielestäni varsin kohtuullisesti kolmelle paria lenkkareita. Tosin tällä hetkellä NB:n hinta on kohoamassa ja ajattelin kokeilla jotain toista merkkiä.

Ylärivistä jos lähtee niin sieltä vasemmalta löytyvät ensimmäiseksi Gore Tex maastokengät mallinumeroltaan MT814 (M=Mens, T=Trail). Seuraavaksi myöskin maastokengät, mutta minimalistisesta päästä MT101. Nämä ovat poluilla aivan loistavat kengät. MT101:llä juoksin Karhunkierroksen erittäin vähällä sisäänajolla eikä tullut rakon rakkoa. Ylärivin oikeassa reunassa ovat kisakengät MR1190 (Mens Running). Kengät ovat kevyet ja hyvin rullaavat. Joustavat hyvin päkiän alta ja käyvät kisakenkinä maratonille varsin hyvin. Tosin meikäläisen vauhdeissa noista saatava hyöty taitaa olla minimaalinen.

Sitten siirrytäänkin enemmän harjoittelukengän puolelle, vaikka kaikki loputkin käyvät ihan hyvin maraton juoksuun.  Ensimmäinen NB:n kenkä, johon ihastuin oli mallimerkinnältään MR759. Tämä kenkä toimii hyvin lenkillä ja kisoissa. Sitä seurasi päivitysversio MR880, joita sitten onkin keskirivi täynnä. Noista kengistä tosin tällä hetkellä kahdet ovat jo roskakorissa. Minulla on ollut tällaisia 759/880 kengiä varmastikin toistakymmentä paria.

Nettiä selatessa törmäsin tarjoukseen, jossa joku oli varastojensa nurkista löytänyt vanhaa MR759 kenkää ja niitä näkyy alarivissä oikealla kaksi paria. Hintaa kengillä 50€ pari. Pari lenkkiä olen jo ehtinyt niillä tehdä, ja edelleen tuntuvat hyviltä jalassa. Alarivissä vasemmalla ovat vielä korkkaamattomat MR880v2, eli 880 versio kakkosta. Niidenkin hinta alkaa olemaan kohdillaan, koska 880-mallista on olemassa jo versio 3.

Tämä 759/880 kenkä toimii mainiosti harjoittelukäytössä sekä ultrajuoksussa kisakenkänä. Se on kannastaan hyvin vaimennettu ja päkiäosa on varsin taipuisa. Niillä on hyvä tuntuma juoksualustaan. Negatiivisen puolena on päkiän ehkä liiankin pieni pehmustus 24-tunnin juoksua ajatellen. Päkiän alle muodostuu minulla rakkoja, mutta ainahan niitä tässä lajissa tulee. Päkiän ohuus myös jonkin verran "hakkaa" päkiää ja alkaa hiljalleen tuntumaan ja puuduttaa päkiää. En tiedä poistuisiko tuo tunne paremmin vaimennetulla päkiällä. Paremmin pehmustettu päkiä löytyisi mallista 1080, jota olen hiljalleen alkanut katselemaan netistä.

Toinen malli, jonka tarjouksia tiirailen, on 890, joka on vähän kevyempi versio 880-mallista. Kunhan sopivaan hintaan löytyy, niin kokeilen. Taidan ostaa tämän seuraavaksi "kisakengäksi/vetokengäksi", kun vahoista MR1149:stä loppuu veto.

Talvella olen siirtynyt käyttämään Ice Bugeja. Nastoitetut kengät täytyy melkein hankkia, jos aikoo vakavasti juosta Suomen talvessa. Itseltäni tällä hetkellä löytyy Ice Bugin Hikot sekä Animet. Hikot ovat harjoittelukengät ja Animeilla pystyy tekemään vähän vauhdikkaampia lenkkejä.Viime talvena tosin Hikot menivät jo sellaiseen kuntoon, että täytyy hankkia uusi harjoittelukenkä tulevalle talvelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti