Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Paluuta arkeen

Nyt sai ensimmäisen suunnitelmallisen harjoitteluviikon taakse Spartathlonin jälkeen. Suunnitelmana oli toteuttaa palautteluviikko ja siinä onnistuin. Ehkä ahnehdin suunnitelmissa liikaa palauttelua, mutta tein sen mikä hyvältä tuntui. Viikon liikkunnat ja palauttelut alla:


 • ma: Hieronta 1h, kävely 1h
 • ti: venyttely 20 min, kävely 1h
 • ke: kahvakuula 20 min
 • to: kävely 30 min
 • pe: venyttely 20 min, eli lepopäivä
 • la: WiHalla huoltajana, eli lepo päivä
 • su: kävely 1:10h ja 20 min venyttelyä

Yhteensä tästä tulee liikuntaa kävelyn muodossa 3:30h ja kahvailtua 20 min. Lihashuoltoa sain tehtyä huikeat 2 tuntia, eli tunti hierontaa ja tunti venyttelyä.

Torstain ja perjantain välisenä yönä huomasin, että palautuminen alkaa olemaan hyvässä mallissa. Heräsin neljän viiden välissä yöllä, kun kroppa tahtoi ilmoittaa, että nyt on hyvä olla. Heräsin siis tunteeseen, että palautuminen on hyvässä vaiheessa. Aamulla, kun nousin ylös, kivut olivat hävinneet ja kävely ja muu normaali liikkuminen eivät tuottaneet vaikeuksia. Perjantaista ja lauantaista tuli erinäisten sattumuksien vuoksi lepopäivät, mutta tänään sunnuntaina testasin sitten tuota tunnetta, ja totta tosiaan, hölkkä oli ihan OK-tuntuista, hauskempaa kuin kävely itse asiassa. En tosin hölkännyt pitkiä pätkiä, sillä kyllä ne paikat edelleenkin ovat levon tarpeessa enkä viitsi nyt alkaa turhan aikaisin harjoittelemaan. Palautumisen täytyy olla tällä kertaa lähes 100%.  

Tuo keskiviikon kahvakuulatreeni on näin jälkikäteen katsottuna ollut tosi hyvä. Olen aiemminkin laittanut merkillle, että voimaharjoittelu auttaa palauttamaan kovista kisoista. .Oma tapani ennen suuria kisoja on lopettaa voimaharjoittelu pari viikkoa ennen kisaa. Aloitan uudelleen voimaharjoittelun noin viikko kisan jälkeen. Tämähän tarkoittaa aina, että lihakset kipeytyvät ensimmäsestä kerrasta. Kuitenkin luulen tuon auttavan palautumiseen huomattavasti. En ole löytänyt mitään tätä tukevaa tutkimusaineistoa, mutta omat havaintoni tukisivat tällaista tulkintaa.

Tulevan vuoden kisakalenteriakin on sen verran ehtinyt miettiä, että E24 helmikuussa taitaa jäädä ns. välikisaksi. Ei kyllä ehdi harjoittelemaan niin paljoa ja hyvin, että siellä voisi tuloksiaan parantaa. Toinen ajatus, jota olen pyöritellyt mielessä on ollut, että pitäisikö sittenkin pitää ultrailusta ns. välivuosi, jotta 2015 olisi kunnon tuloskunnossa. Voisi rauhassa ensi vuoden kehittää kuntoaan ja treenata heikkouksia. Ei tarvitsisi hätäillä mitään kohtaa, vaan reilu vuosi antaisi aikaa keskittyä harjoitteluun. Noh, katsotaan mihin sitä päätyy, vielä ei ole mitään lukittu. Kuitenkin, jos meinaa kunnon tuloksia tehdä, niin se tapahtuu vasta ensi vuoden syksyllä, ei missään nimessä aiemmin.

Ensi viikolla olisi tarjolla samantyypistä toimintaa. Voisi jopa harkita hikilenkkiä pyörällä tai uimalla, saas nähdä.

2 kommenttia:

 1. Oli kiva nähdä ja jutella lauantaina Wihan huollossa :)

  -Santta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin oli! Mukava kokea kisa "pöydän toiselta puolelta". Espoossa taas sitten palataan vanhaan rytmiin :D

   Poista