Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

tiistai 26. helmikuuta 2013

(212) E24 jälkipuintia ja tilastotietoja

(Tämä blogipostaus kirjoitettiin erityisesti seuraajalleni, jonka tiedän olevan innokas tilastonikkari. Toivottavasti nämä antavat jotain syvempää analyysiä suorituksesta.)

Kierroslaskelmia


Nyt vielä hieman tarkempia tilastoja juoksusta, kun niitä tuli webbiin. Kierrosajat kisasta löytyvät täältä. Pyörittelin noita numeroita hieman excelissä. Alla näkyvät kaikki kierrosajat yksitellen.




Taulukosta pystyy hyvin huomaamaan, että koko kisan hitain kierros oli 5'22''. Varmasti tämä on ollut ns. rasvanlisäyskierros. Seuraavaksi korkein huippu lienee samanmoinen. Muut huiput tulevat lähinnä tyhjennystauoista sekä pasta/puuro-kierroksista. Kaikkiaan poikkeamia on ollut 19 kpl. Muistikuvien mukaan voisivat mennä jotakuinkin aikajärjestyksessä pisimmästä lyhimpään seuraavasti: 

  • 2 kpl rasvaustaukoja
  • 12 kpl tyhjennystauko
  • 3 kpl pasta/puuro-kierroksia
  • 2 kpl kengännauhat

Graafin lukujen alareunasta pystyy havaitsemaan kunkin 3,5 kierroksen juoksuvauhdin suhteellisen hyvin. Tavoitteenahan oli vetää kierrokset noin kuuden tunnin erissä seuraavasti: 2'24''; 2'28''; 2'32''; 2:36''. Pykällykset näkyvät aika selkeästi. 

Seuraavassa talukossa näkyvät keskiarvovauhdit kierroksille. Otin tähän laskentaan keskiarvot neljältä, kahdeksalta ja tunnin aikana juostuilta kierroksilta. Tuo 4 ja 8 selittyvät juurikin sillä rytmityksellä, että aikataulussa suurin piirtein mentiin siten, että 3,5 kierrosta juosten ja 0,5 kierrosta kävellen. Kävelyä lisäsin aina sen verran, että kokonaisaikataulussa pysyttiin. 



Taulukosta hyppää silmille samoin nuo kauemman aikaa vienee kierrokset aina tunnin keskiarvoon saakka. Ehkäpä tässä onkin se opittava seikka, että mikäli pysähtyy, niin se vaikuttaa pitkään keskiarvoon, joten liikkeellä pitää pysyä. Totaalinen pysähdys muutamaksikin minuutiksi saattaisi vääntää keskiarvot aivan toisennäköisiksi. 

Lopuksi otetaan vielä itselle niin tärkeät neljän kierroksen ajat. Itse asiassa kisan aikana kierrosajat ja varsinkin neljään kierrokseen kuluva aika olivat tärkeämpiä kuin itse matka. Tiesin mihin päädytään, kun seuraa aikoja. Tavoitteet jokaiselle neljälle kierrokselle siis olivat seuraavat: 

  • 35 kertaa 10'23''; totaaliaika 6:03:32
  • 34 kertaa 10'49''; totaaliaika 6:07:39
  • 33 kertaa 11'14''; totaaliaika 6:10:55
  • 28 kertaa 11'28''; totaaliaika 5:21:04
  • Lopuksi jäi siis 20'30'' aikaa, jossa ehdin tehdä 2*4 kierrosta + 1 kierros + risat


Kyllähän nuo pykällykset tuostakin tietenkin näkyy, mutta hienolta tuntui se, ettei pysähdyksistä tarvinut välittää, ne olivat "vain" poissa tuosta marginaalista. Lopultahan kävi niin, että kokonaisvauhti oli juuri sen verran yläkanttiin, että sain tuon marginaalinkin juosta lopuksi ja siitä kerty se ylimenevä 3,3 kilometriä. 

Vielä tähän kuva rannekkeesta, jota käytin kisan aikana. Siinä näkyvät juoksu- ja kävelyvauhdit, keskivauhti, juoksukierroksen sekä juoksu-kävelykierroksen ajat, neljän kierroksen aika, kuinka monta kertaa toistetaan ja lopuksi aika neljän kierroksen toistoille. 


Otin väliajan jokaisen neljän kierroksen jälkeen. Ilo oli ylimmillään ja hetki herkimmillään, kun Suunto Ambittini näytti "128 lap". Jäljellä oli tuolloin yksi kierros 200 kilometriin. Hiottavaa vielä tässä käsirannekkeessa on, sillä hieman nirhasi ihoa tuollainen kontaktimuovipinnoite. 

Sykemittaritietoja


Ensinnäkin näytti kaiken kaikkiaan siltä, että tuollainen 24-tunnin syketietojen tallennus ja footpodin kautta kerättävä matkadata vievät akusta virtaa 16%. Latausta oli jäljella 84%, kun tuikkasin Ambitin koneeseen kiinni. GPS-seuranta vie siis turkaisen paljon virtaa. Unohdin pysäyttää kellon maalissa, joten muutaman minuutin ekstraa se näyttää. Lisäksi muutaman neljän kierroksen välein unohtui ottaa väliaika, joten painoin väliaikanappia kaksi kertaa seuraavan neljän kierroksen päätteeksi. Siitä nuo muutamat katkokset väliaikadatojen seassa. 

Kaloreita tuli Ambitin mukaan poltettua 9183, tiedä sitten miten tämä pitää paikkaansa. Luulisin kuitenkin sen olevan noilla nurkilla. Tuollainen hölkkävauhti mitä nyt pidettiin, kuluttanee tunnissa noin 400 kaloria arvioni, mukaan, joten aika tarkasti se tuohon tulee. 

Matkaksi Ambit mittasi footpodin kautta 205,9 km, joten virhettä kertyi 2,7 km. Prosentteina tämä tekee noin 1,3%. Tämä kanssa pystyy varmaan elämään noin keskimäärin. 

Keskisykkeeksi matkalle kertyi 139. Alla olevassa taulukossa on koko 24-tunnin sykedata


Kuten kuvasta voidaan huomata, niin 140 korvilta lähdettiin ja ensimmäisen 6h aikana syke hiljalleen nousi sinne 155 paikkeille, jossa se pysyikin jonkin aikaa lähtien takaisin laskuun. Vauhdinlaskun ansiosta luulen. Sitten uudet vauhdinlaskut pitivät sen alhaalla siinä 143 paikkeilla lopussa asettuen sinne 135:een. Ihan hyvää sykettä tuli mielestäni pidettyä.

Seuraavassa taulukossa näkyy sitten footpodin mittaamat vauhdit. Alkupään vauhdit ovat vähän paremmin paikoillaan, mutta näytti noin 8 tunnin jälkeen askel sen verran muuttuneen, että näyttää noin 1,5-2% korkeampia nopeuksia. Ei nyt valtavasti, mutta 2% liian nopea vauhti 6'40''/km vauhdissa tekee 14 sekuntia/km.


Tuossa näkyy aika selkeästi ne vauhtiportaat, joita pidin: 6'10''/6'20''/6'40''/7'00'', joista kirjoittelin edelliseen postaukseen. Tasaiselta se vauhti näyttää kellon mukaan, jota siis käytin vauhdin seurantaan. Nuo muutamat huiput siellä täällä tulivat juuri ennen kävelykieroksia tekemistäni pikku pyrähdyksistä, kun tuntui, että pitää saada vähän veri kiertämään jaloissa. Keskivauhdiksi kävelyineen kaikkineen tuli siis tuo 8,52km/h tämän mukaan. Oikeastihan tuo keskiarvo oli 8,47 km/h. 

Nonniin, eiköhän tämä kisa ole nyt sitten puitu loppuun. Edellisessä blogissa oli kisa numeroina ja tuntemuksina ja oppeina.Tässä blogissa tarkasteltiin kisaa ulkopuolisten ja mittareiden mittaamien tietojen valossa. Näistä sai taas itselle vahvistusta siihen, että tällainen tekemisen muoto sopii minulle. 



6 kommenttia:

  1. Aivan huikeaa täsmällisyyttä. En lakkaa ihailemasta suoritukseksi täsmällisyyttä. Näistä kahdesta kirjoituksestasi on uskoakseni monille hyötyä, jos haluavat kehittyä kokonaisvaltaisesti ultrajuoksijana. Tarkoitan, ettei mikään yksittäinen yksityiskohta toimi välttämättä kaikilla, mutta paljon nämä kirjoituksesi antaa ajattelemisen aihetta.

    Tuo käytännössä jatkuva liikkeellä olosi on se juttu, mihin koitan itsekin tarttua jatkossa. Joensuussakin tuli pidettyä jonkun kerran jalkoja ylhäällä.

    Tuo konseptisi kaiken kaikkiaan sopii kyllä sinulle todistettavasti ÄÄRIMMÄISEN hyvin!

    VastaaPoista
  2. Allekirjoitan itse täysin tuon noin 53/47 säännön puolikkaiten mitasta. Toinen minkä nimiin vannon on tasainen vauhti, jonka tuo ensimmäinen sääntö oikeastaan vaatii.

    Itsellähän se vahvin paikka on vatsa, jonka luoja on suonut sellaiseksi jätemyllyksi, että kaikki kelpaa ja pysyy sisällä. Se on suhteellisesti helpompaa suunnitella menemisiä, kun pakki pysyy kunnossa. Kun energiaa riittää, niin jalat pysyy liikkeessä ja pää selkeänä.

    Esimerkiksi Sairasen meno sekä Joensuussa että Espoossa ansaitsee huikean hattuni noston. Äijä liikkuu vaikka moneen kertaan tulee sappinesteetkin ulos.

    VastaaPoista
  3. Upea suoritus! Suurella mielenkiinnolla tuli seurattua tunnin välein nettiin ilmestyneitä väliaikoja ja laskettua kuuden tunnin vauhteja eri kilpailijoille. Sinulla taisi olla yöllä "parhaat" hetket keskiyön ruuan jälkeen? Monilla vauhti oli hitaimmillaan juuri välillä 00-06.

    Jään seuraamaan matkaasi kohti Spartaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIITOS! Parhaat hetket oli juurikin tuolloin. Tosin tämähän ei vauhdissa näkynyt :)

      Poista
  4. Onnittelut todella hienosta ja vahvasta suorituksesta E24:lla ja oli kiva tavata myös sinut livenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Santta. Huollon ohi oli kiva aina juosta, kun sieltä tuli iloista kannustusta! Kiitokset sinulle ja teille kaikille, jotka huollossa teitte aivan loistavaa työtä.

      Poista