Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Viikko #22 ja valmistautuminen Suomi-juoksun 100K:lle

Nonniin, nyt on kaikki mahdollinen jätetty tekemättä minkä vain voi, ja kaikki tehty mikä vaikuttaa kisaan. Enää jäljellä muutama herkistävä lenkki tänään tiistaina ja huomenna keskiviikkona. Sitten perjantaina nokka kohti Perniötä.

Viime viikko olikin pelkästään juoksua ja suhteellisen raskas siitä tuli. Alla viikon liikkut:

  1. Lepo
  2. PK-hölkkää 22K
  3. 2K lämppäriä + 10K testijuoksu + 3K jäähkäriä, yhteensä 15K
  4. PK-hölkkää 22K
  5. Lepo
  6. Vetoja 3*1200m@4'00'', 3'45'', 3'30''/400m kävelypalautus + 800m@3'20''
  7. Kisasimulaatio 22K 17min@4'50''-5'10'' (syke 150bpm)+ 1min kävelyä rytmityksellä, kesto yhteensä 1h54min, vauhti 11,5K/h

Yhteensä 91K juoksua. Eli suuret uutiset ovat uusi 10K ennätys, tosin matolla. Nykyinen aika on siis 40:09, ja tämä on täysin työtapaturma, 40 min. alitus olisi ollut täysin mahdollinen, laskin vain loppukirin väärin. 

Vedot olivat tiukkoja lauantaina. Alkoi hengitys sakkaamaan noissa vauhdeissa. Kaksi selitystä: a) 23 vuoden tupakointi jättää jälkensä, eikä auta vaikken ole 7 vuoteen polttanut, b) ei ole ollut tarpeeksi spesifistä harjoittelua. Itse haluan uskoa enemmän vaihtoehtoon b, mutta mutta...


Valmistautumisesta Perniön 100K:lleViime viikkohan oli jo valmistutumista, määrää tiputettu ja juoksua pelkästään. Tehot olivat kivan ylhäällä. Tällä viikolla tänään tiistaina 5-6K kisavauhtista ja huomenna keskiviikkona 5-6K ja väliin 3*500m reippaita vetoja. Jotta pysyy juoksutuntuma yllä. Muuten tuleekin vapaata: maanantaina lepo, torstai ja perjantai sekä tietenkin lauantaina 19:00 saakka lepoa. Toivottavasti jalat ovat kevyet. 

Tällä viikolla jatketaan ARGINIININ syöntiä ja sitten tulee ohjelmaan myös jo perinteiseksi muodostunut punajuurimehukuuri. Punajuurimehua juodaan kuusi päivää ennen kisaa 0,5l päivässä. Alla tämän viikon ehdottomat pääosan esittäjät treenauksessa. 


Katsotaanpa millaiset tulokset näillä aineilla syntyy. Varmaan harjoituksellakin on osansa. Punajuurimehu tutkimusten mukaan vähentää matalilla tehoilla hapen kulutusta (lue täältä). Aika merkittävän oloisia tuloksia kestävyysurheilijalle ja varsinkin ultrajuoksijalle. Toistaalta arginiini parantaa hapen saantia avaamalla hiusverisuonistoa (paljon aineistoa, esim. täältä). Arginiininkin pitäisi vähentää siis väsymystä. Oman vajavaisen lääketieteellisen koulutuksen pohjalta päättelin, että nämä tuotteet vaikuttavat eri asioihin, punajuuri vähentää hapen kulutusta ja toisaalta arginiini parantaa hapen saantia. Yhdessä vaikutus voi siis olla vielä isompi. Saas nähdä miten tällä koeyksilöllä sujuu. 

Lisäksi olen ottanut tavaksi pitää kisaviikon kasvisravintoviikkona, ainakin pääosin, ei mitenkään dogmaattisesti kuitenkaan. Voin laittaa jonakin aamuna leikkelettä leivän päälle ja ei kanasalaattikaan tai kala kuolemaksi ole. 

Syy tähän on haluni tyhjentää suolistoa hieman kevyemmäksi, eipä ole mitään lihaklönttejä painona juoksun aikana. Taitaapi kuitenkin olla niin, että jos maanantaina vetäisee kunnon pihvin, niin se näkee seuraavan kerran päivänvaloa perjantaina. Joten tästä kisaviikon ruokavalio.

Itsehän en pahemmin kisoihin tankkaa. Taitaa olla niin, että kun liikuntamäärä tipahtaa lähelle nollaa, niin sitä hiilarivarastot tankkautuu ihan ilman tankaaamistakin. Päinvastoin, tämä kasvisruokavalio pitää huolen, ettei turhan paljoa turvota, kun keventää harjoitusta kisaviikolla. 

1 kommentti:

  1. Onnea ja menestystä kisaan! Hyvältä näyttää. Vauhdit kohdallaan ja sinun kestävyys tiedetään - rautainen. Pitääpä jossain vaiheessa tutustua tuohon sinun "salaisuuteen" punajuurimehut ja arginiini.

    VastaaPoista