Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

maanantai 9. kesäkuuta 2014

Suomi-Juoksu 100K kisaraportti

JEEEEEEEES!!! 100K uusi ennätys kirjataan palindromiluvuin 8:29:28. Parannusta entiseen ennätykseen tulee noin tunti 20 minuuttia. Palkinnoksi tuli tästä myös 3. sija.

Aivan käsittämättömän hieno tulos; pää ei tähän aikatauluun uskonut, mutta kroppa vei. YES! Heti alkuun muutamat kiitokset ihmisille, jotka oleellisesti auttoivat tässä suorituksessa.

Suuri kiitos alkuun Tomi Lehtiselle, joka piiskasi lopussa ne vaadittavat muutamat minuutit pois ajasta. Ilman lopun piiskausta aika olisi ollut yli kahdeksan ja puolen tunnin. Lisäksi huolto 70K jälkeen parturoi ajasta ainakin 5 minuuttia pois. (Tomi kirjoitteli kokemuksistaan omassa blogissaan.)

Toiseksi suuri kiitos myös Antti Näreaholle, joka huolsi mallikkaasti ja asiantuntevasti ensimmäiset 50K; Antti sinun työsi lohkaisi ainakin 10 minuuttia ajasta pois.

Normaaliin ja totuttuun tapaan aluksi kisan fiilikset ja lopuksi kisan data eri lähteistä


Kisan kulku


Aikatauluthan paljastin blogissani, mutten kuitenkaan paljastanut unelmatavoitettani. A-tavoite oli 8:29:36 ja tässä näkyy suunnitelmani:


Eli tuosta on luettavissa, että aloitetaan 1. kierros hitaasti lämmitellen (kierrosaika 17:42), sitten 2. kierroksella lisätään vähän vauhtia (kierrosaika 17:10) ja sen jälkeen naputellaan 15 kappaletta 16:38 kierroksia. Tämän jälkeen 9 kappaletta 17:10 ja lopuksi 4 kappaletta 17:42 vauhtia.

Oikeat kierrosajat löytyvät tuloksista täältä ja ovat myös tuossa alla varsinaisen kisadatan kanssa.  Ei se hirveästi mennyt pieleen tuossa alussa.

Kuten totesin ennen kisaa, niin vähän epäilytti, kuinka ne energiat lähtee imeytymään, kun aletaan juoksemaan vähän kovempaa. Tuollainen viiden minuutin vauhti kun on jo minulle kunnon juoksemista. Eihän siinä hyvin käynytkään. Parin kympin jälkeen alkoi tuntumaan, että vähän alkaa nesteet hölskymään.

Tosi vaikeudet alkoi siinä 40K kohdalla, jolloin alkoi pistämään. En pystynyt kunnolla hengittämään syvään. Väkisin runttasin plänin mukaan 56,6K:hon saakka. Tällöin yritin jo keksiä kaikkia mahdollisia syitä keskeyttää. Ei tuntunut mukavalta. Kuitenkin tällä kertaa pelastukseksi nousi musiikki.

Ensimmäistä kertaa lähdin kisaan kuulokkeet päässä. Soittolistaksi tuli rap/rave linjalta Die Antwoordia sekä rappina Eminemia. Lisäksi progea Riversidelta että Ozric Tentaclesilta. Alkuun otin tuota rave/rap-linjaa enemmän. Eminemin levyltä jäi pyörimään mieleen johtavasi ajatukseksi biisistä Rap God lause "Why be a king when you can be a god." Mielessäni pyörittelin tätä ajatusta ja jotenkin siinä sitten muotoutui mieleen, että ainoa asia, jota tosissani voin hallita ja määrätä, on oma kroppani ja mieleni. Ja kuten normaalia, lohduttauduin ajatuksella, että 15 minuutin päästä helpottaa.

56,6K merkin jälkeen minun oli pakko hellittää vauhtia. Tällöin sain siis kasaan ne 15 nopeampaa kierrosta. Kuten kierrosajoista näkyy, niin en aivan kyennyt kierroksilla 16 ja 17 pitämän vauhtia yllä, alkoi olemaan sen verran vaikea hengittää. Joten kierroksen 18 hengähdin ja otin pitkähkön kävelypätkän ja tipautin vähän vauhtia ja sykkeitä alas, kierrosaika painui reilusti yli 18 minuutin. Samoin kierros 19 oli rauhallinen, mutta kävelypätkän jo lyhensin.

Tämän jälkeen yritin hiljalleen palata pläniin ja aloin kiristämään kierrosvauhteja. Vähitellen taas pääsi juoksun rytmiin ja olo alkoi kohentumaan. Energia alkoi imeytymään ja nesteytys alkoi tulemaan kohdilleen.

Viimeiset 20K olinkin sitten hurmoksessa. Vauhti tuntui riittävän ja vain paranevan koko ajan. Kuten kierrosajoista huomaa niin vauhti kiihtyi joka kierroksella kierroksen 18 jälkeen, lukuunottamatta kierrosta 21. Uskomatonta, mikä fiilis alkoi tulemaan päälle. En kyllä oikein vielä tässäkään vaiheessa uskonut enää 8:30:00 alitukseen, koska tuossa keskivaiheilla jäin sen verran jälkeen aikataulusta.

Tässä lopussa suureen apuun tulikin Tomi. Tomi huikkasi 10K ennen maalia, että nyt painuu alle kahdeksan ja puolen tunnin, mutta jouduin toteamaan tuolloin Tomille, että "On älyttömän vaikeaa, tekee liian kipeää!" Tomi lausahti kuolemattomasti: "Tottakai se on vaikeaa!" Niin tietysti, tottakai se on vaikeaa, sen pitääkin olla lopussa vaikeaa. Tuskin tästä harrastuksesta pitäisinkään, ellei se olisi juurikin näin haastavaa, vaikeaa ja vaihtelevaa.

Niin Tomi laskeskeli kierrosajat ja kertoi miten lujaa kaksi viimeistä kierrosta pitää juosta. Ne oli ihan älyttömiä aikoja, mitä piti tehdä. Viimeinen kymppi tuli juostua aikaan 47:46 ja viimeisen 3,3K kierroksen vauhti oli 4'31''. Siis 4'31'' vauhtia viimeinen kierros!!! Minä, joka juoksin pari viikkoa sitten mattokympin 40 minuuttiin.

Lopussa kiitos seisoo. Kyllä lopussa olin niin täyteen pumpattuna energiaa, että olo tuntu jumalaiselta. Tein kyllä tällä kertaa jotain, mihin ei oikein tahtonut edes uskoa. Jostain kummasta sai taas kropasta revittyä voimavaroja, joita en uskonut siellä olevan. Alla Tomin kuvaama videonpätkä maaliin tulosta.


Kuten lopusta huomaa, niin hieman olin väsynyt. Uskomatonta kyllä vain muutaman minuutin jälkeen pystyin jo alkaa keskittymään peseytymiseen ja suunnistin kohti palkintojen jakoa.

Ja tähän vielä joitain kuvia matkan varrelta (klikkaamalla saa ihan oikean kokoisia).


Näinhän se kisa kulki. Antti (punainen huppari) antoi vähän juomaa ja geeliä käteen ... 


... ja minä imaisin ne sisuksiin noin 100m kävelypätkällä ...


... sitten taas juostiin 3,2 km. Tätä kun toistaa 30 kertaa ...


... niin pääsee maaliin.Ei annettu miehen maata maassa, vaan vedettiin ylös ja lyötiin mitali kaulaan.


Käsky kävi, että suihkuun ja palkintojen jakoon.


Sitä ennen kuitenkin pitää ...


... kiittää Tomia (kuvaajaa) hienosta tsemppauksesta alle 8:30:00 ajan.


Sitten hakemaan vähän evästä ja puhtaita vaatteita.


(Vähän piti vielä puhaltaa ennen kuin sai vaatteet haettua.)


Suihkun ja palkintojen jaon jälkeen syödään aamupuuro.


Jaahas, se oli sitten siinä. Nyt kotia ja seuraavaa kisaa kohti...


(Kiitokset Tomille videosta, kuvista ja tietenkin huollosta vielä kerran.)KisadataaTästä taulukosta löytyy kierrosajat, kierrosvauhdit ja 10K vauhdit.


Puoliskot menivät 4:10:07 ja 4:19:09. Kolmasosat menivät 2:46:35, 2:52:39 ja 2:50:02 (sekunteja häipyy kymmenyksien mukana!). Ensimmäinen maraton lohkesi noin 3:31:00 (aika pirun hyvin, kun ennätys on 3:26:XX).

Tässä vielä graafi kierrosajoista. Kyllä ne nyt kohtuullisen tasaisia olivat, mutta on siellä keskellä ikävä kauneusvirhe tuossa 60-70K välillä :/ .
MovesCountsista löytyy syketietoja ja vauhteja vähän tarkemmin täältä. Jotain yhteenvetoa:

 • Keskisyke 158
 • Maksimi 175 (lopussa), välillä käytiin maksimissaan 173
 • Keskivauhti 5'06''
 • Nousua 200 metriä
Perniön rata sisälsi jonkin verran tiukkoja käännöksia ja nousua, mutta on kyllä todettava sen olevan vain aika pirun hyvä rata. Se on henkisesti mukava juosta. Kierros on sopivan pituinen. Vaihtelevuutta on myöskin maisemallisesti ja löytyy hiekka ja asfalttipohjaa (ja noin 100 metriä betonikivetystä). Pidin kyllä kovasti tästä radasta ja sitä oli mukava juosta. 

LopuksiKyllä sitä on tullut mietittyä, että mikä sai tämän tällä kertaa onnistumaan näin hyvin. Varmastikin olen löytänyt itselleni sen oikean tavan lähestyä kisoja harjoituksellisesti. Tiedän kuinka kannattaa harjoitella minulle sopivalla tavalla, ja olen löytänyt sopivan tavan keventää ennen kisaa. 

Lisäksi uutena kokeiluna otin tällä kertaa käyttöön ARGI+-tuotteen, eli arginiinia. Tätä söin viimeisen kuukauden ajan joka päivä ohjeen mukaisesti. Aloin muutaman viikon kuluttua huomaamaan vaikutukset hapenotossa ja tästähän olivat merkkinä aikamoiset parannukset siinä mitä kone jaksoi kiertää 5K ja 10K vauhtikestävyysharjoituksissa. Itse pystyn kyllä suosittelemaan tämän tuotteen käyttöä kenelle tahansa. Tuotteen voi tilata täältä ja Facebook-sivut löytyvät täältäKuten tuossa aiemmin kirjoittelin, niin pystyin nostamaan 5K vauhtilenkillä sykkeet 202:een ja 10K testilenkin lopussa ne olivat 200. Lupaukset siitä, että ARGI+ vaikuttaa verenkiertoon ja laajentaa hiusverisuonistoa eivät ole yhtään liioiteltuja. Kannattaa kokeilla! Ruotsalaiset urheilijat tuntuvat käyttävän tätä runsaamminkin. 

Tähän kun lisäsin päälle punajuurimehun kuuden päivän kuurin ennen kisaa. ARGIn ja punajuurimehun kautta uskon saaneni sen viimeisen silauksen kunnolleni ja aion pitää molemmat vakituiseen käytössäni, ARGIn jatkuvasti harjoittelussa mukana ja punajuurimehun kuurina ennen kisaa. 

24 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitti Taru! Toivottavasti siellä päässä asiat lähtee etenemään suotuisasti.

   Poista
 2. Onnittelut aivan loistavasta juoksusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli kyllä taas niin onnistunut juoksu, ettei paremmasta väliä. Uskon, että koneesta sai ulosmitattua kaiken, minkä siitä pystyi.

   Poista
 3. Kova on tulos. Niin kovaa on tulokset parantunet, että tällä motivaattorilla ja menolla Leonidaksen patsaalle alle 30h????
  Minä ainakin pidän peukkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Spartathlon on aivan erilainen kisa, siellä onnistuneeksi tulokseksi riittää läpäisy. Kyllä se taitaa olla niin, että ne jotka juoksee Spartathlonilla tulosta ovat omassa kategoriassaan.

   Poista
 4. Onnea kovasti. Oot sä hurja ! :)

  VastaaPoista
 5. hitaaksi mutta kestäväksi juoksijaksi (lainaus mf) aika nopea aika.
  laitetaan kakkonen tämän tuloksen eteen spartassa...
  -järvelä-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs me Keski-Pohjanmaan nuoret toivot :D Putsattiin näköjään urakalla sitä palkintopöytää molemmat.

   Poista
 6. Jep, Spartathlonin läpäisy on jo uroteos ja ehdottomasti onnistunut tulos. Mutta on sinulle jotain ajatuksia ajasta kuitenkin??? Tai ainakin suunnitelma millä väliajoilla ja nopeuksilla suunnittelet kipittää ;-). Heittääkö tuo minun, alle 30h, ajatus/toivomus paljoa sinun suunnittelmista??? ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki olen haaveillut tuollaisesta 30-32h ajasta, mutta aikataulua voi alkaa vasta ajattelemaan ja luomaan, kun on kuukausi aikaa kisaan ja siinä vaiheessa on jotain ajatusta siitä, missä kunnossa sitä on.

   Spartaa ennen täytyy taas alkaa rakentamaan se juoksukunto uudestaan. PK:n ja voimaharjoittelun kautta terävöittämiseen. 4kk aikaa. Tällä viikolla teen treeniohjelman ja ensi viikolla palataan sitten harjoitusohjelmaan.

   Poista
 7. Onnittelut hienosta ennätyksestä :)

  -Santta

  VastaaPoista
 8. Onnea Marko! Tulosseurantaa tuli lauantai-illan ja -yön aikana selattua ja vauhti vaikutti jo silloin komealta. Mahtava loppukiri, miten voikaan pystyä tuollaisiin kierroksiin kun takana on jo niin monta tuntia kovaa työntekoa?

  Olet inspiraation lähde!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kauniista sanoista! Itsekin ihmettelen tuota lopun vauhtia.

   Poista
 9. Onnittelut upeasta juoksusta myös tätä kautta! Minkälaiseksi juoksijaksi vielä ehditkään! Uskomaton on tekemäsi jälki ja kehitys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Onni. Kiitoksia. Itselläsi alkaa kohta sellainen reissu, jota en itse aio uskaltaakkaan kokeilla vielä vuosiin. Jaksamista ja tsemppiä!

   Poista
 10. Mahtava juoksu, Marko! Upea loppuveto johti hienoon tulokseen ja vieläpä palindromi-aikaan!

  Spartathlonin loppuaikoja on turha lähteä ennustamaan, mutta jos onnistut sielläkin juoksemaan palindromin, niin lupaan juottaa sulle yhden extra Mythoksen sunnuntai-aamuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on Esa. Ei kerro tasaisen maaston lyhyet pätkät Spartathlonista mitään. Läpijuoksu on siellä saavutus. Tavoitteita sinne voi laittaa vaikka millaisia, mutta Kreikan pölyiset maantiet ja viimeistään Spartan valtatie imevät monet unelmat kuiviin...

   Poista
  2. Jep. Toisaalta siihen 30 tunnin loppuaikaan riittäisi Kreikassa maltillinen 7.18 min/km keskivauhti...

   Poista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Ja hidas hämäläinen ehtinyt vasta lukemaan hienon rapsasi. Näistä saa kyllä itsekin hyviä ideoita omaan harjoitteluun - siihen hitaaseen menoon. Onnittelut vielä kerran tosi timantista ajasta. Video pätkäkin oli hauska, koska on ihana nähdä onnellinen maaliin tulija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Jaavi. Tässä lajissa hitaus ja hidas aloitus on valttia :D

   Kyllä tuli timanttiaika omastakin mielestä, aivan huikea, ei tahdo uskoa.

   Ja olin kyllä juurin niin onnellinen kuin videosta näkyy, onnellisempikin.

   Poista