Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Jesper Olsenin luento 16.5.

Kirjoittelin jutun paikalliseen sanomalehteen Keski-Pohjanmaahan Jesper Olsenin luennosta. Alla teksti.

Faktoja Jesper Olsenista
  • Jesper Kenn Olsen, Tanskalainen, syntynyt 2.7.1971 Kööpenhaminassa
  • Pituus: 179 cm
  • Paino: 70 kg (juoksukunnossa)
  • Parhaat tulokset
  • 10 km: 31:29
  • ½ Maraton: 1:08:10
  • Maraton: 2:27:57
  • 100 km: 6:58:31
  • 100 mi: 15:26:09
  • 6 päivää: 780 km
  • Maailman ympärijuoksu 1: 26 000 km (1.1.2001-23.9.2005)
  • Maailman ympärijuoksu 2: 37 000 km (1.7.2008-28.7.2012)
  • Olsen on juossut maratoneja 15 vuotiaasta lähtien. Hän kuuluu tanskan maratonien ja ultrajuoksun eliittiin. Olsen on ainoa ihminen maailmassa, joka on juossut maailman ympäri kaksi kertaa, sekä ainoa, joka on tehnyt juoksun pohjois-etelä-suunnassa maailman ympäri.
  • Hän on juossut viidessä maanosassa ja vain Etelämanner puuttuu listalta.
  • Lisätietoja juoksusta: www.worldrun.org



Asioista pitää nähdä positiivinen puoli


Asioista voi ja tulee aina löytää positiivinen puoli. Jos jää liikaa murehtimaan, niin asiat muuttuvat vaikeammiksi ja on helppo löytää syitä, miksi jotakin ei tekisi. Tämä viesti jäi Jesperin luennosta päällimmäisenä mieleen, kun hän puhui Kokkolasalissa perjantai-iltana.

Jesper aloitti säännöllisen juoksemisen 12 vuotiaana kiertämällä kotinsa läheistä järveä. Lenkki oli kolmen kilometrin mittainen. Juoksusta tuli varsin pian säännöllistä ja matkat hiljalleen pitenivät. Ensimmäinen maraton tuli juostua paikallisen juoksukerhon kanssa 15 vuotiaana. Juoksukerhon muut jäsenet olivat iältään 30-40 vuotiaita, jotka harrastivat maratonjuoksua. Jesperille tuntui luonnolliselta lähteä heidän kanssaan juoksemaan maratonia.

Juoksijan luonteeseen kuuluu hakea uusia haasteita. Jesper jatkoi maratonien juoksemista ja kehittyi siinä Tanskan eliittijuoksijaksi. Tietyn pisteen jälkeen maraton ei tarjonnut enää uusia haasteita. Niinpä matkat alkoivat pidentymän; 100 kilometriä, 24 tuntia, 48 tuntia ja lopulta kuuden päivän kisa. Mutta tämän jälkeen herää kysymys, mitä tehdä kuuden päivän kisan jälkeen? Tästä syntyi ajatus juosta maailman ympäri. Yksi kerta ei riittänyt, vaan Jesper on tehnyt sen kaksi kertaa. Illan luento keskittyi toiseen maailman ympärijuoksuun.

Toisen maailmanympärijuoksun suunnitteluun kului kaksi vuotta. Juoksu piti ajoittaa siten, etteivät kesän helteet haitanneet Lähi-Idässä ja Afrikassa ja ettei monsuunikausi pilaa juoksua Etelä-Amerikassa. Tästä tuli aloitusajankohdaksi heinäkuun ensimmäinen päivä.

Ensimmäisen juoksun budjetti oli 10 000 Euroa ja sitä varten Jesper myi omaisuutensa. Tässäkin valoisana puolena oli, että onpahan motivaatiota juosta loppuun. Toista juoksua varten löytyikin jo sponsoreita ja budjetti oli 200 000 Euroa.

Matkalla kului 44 kenkäparia ja neljä juoksuvaatekertaa. Matkalla käytettiin kuutta erilaista huoltoautoa. GPS-puhelimia kului matkalla kahdeksan kappaletta, lisäksi kolmet lasit, kuusi telttaa ja esimerkiksi 300 kiloa suklaata. Matkalla tuli yksi käynti hammaslääkärissä ja matkan aikana oli kaksi tyttöystävää.

Ihmiset ympäri maailman ovat samanlaisia. Kanssajuoksijoita sattui matkan varrelle tuhansia. Erityisen lämpimästi jäi mieleen Syyria, jossa valtakunnallinen juoksujärjestö otti tehtäväkseen hoitaa juoksijoita Jesperin rinnalle. Syyriassa juostaan pääasiassa lyhempiä matkoja. Tästä johtuen aamuisin Jesperin lähtöpaikalle saapuikin minibussillinen juoksijoita. Bussista tuli muutama juoksija ulos, jotka juoksivat 2-3 kilometriä. Tämän jälkeen he hyppäsivät takaisin bussiin, josta tuli muutama uusi juoksija jatkamaan Jesperin vierellä. Jesperin omat päivämatkat olivat 40-100 kilometriä.


Matkan aikana ehdittiin epäilemään vakoilusta Egyptissä, tiet sortuivat alta Kolumbiassa ja rahat loppuivat totaalisesti Kanadassa. Tästä huolimatta jokaisessa vastoinkäymisessä oli myös hyvä puoli. Esimerkiksi Egyptissä pystyi putkassa pesemään vaatteet ja lataamaan puhelinten akut. 

Alla muutama kuva tilaisuudesta. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti