Vuosi 2013
Vuosi 2013 oli tuloksellisesti ällistyttävän hyvä. Kaksi 200K ylitystä 24-tunnin kisassa, 10h alitus 100K:lla sekä Spartathlonin läpäisy. Puolikas triathlon meni aikaan 5:39:40. Maratonia en kuitenkaan vieläkään kyennyt juoksemaan alle kolmen ja puolen tunnin, vaikkakin ennätys tuli kuitenkin, 3:32:03. 24-tunnin ennätys kirjataan nyt 231,3K. Spartathlonin läpäisyyn kului aikaa 34:50:29.
Liikuntatunteja kertyi vuodelle 523 ja juoksukilometrejä 4000K. Erilaisia harjoituksia tuli 422, joista venyttelyitä taitaa olla tuollaiset 30 kappaletta (en viitsinyt lähteä laskemaan). Telakalla tai juoksematta olin yhteensä noin 12-13 viikkoa. Molempien 24h kisojen jälkeen tuli viikko levättyä ja elo-syyskuun telakka kesti noin 6 viikkoa, jolloin juoksua tuli minimaalisesti. Lisäksi Spartathlonin jälkeen meni kuukausi toipua liikuntakuntoon.
Kaikkiaan vuoteen pitää olla äärettömän tyytyväinen, vaikkakin tuo pitkä telakka jäytää vieläkin mieltä. En oikein elokuun jälkeen pystynyt harjoittelemaan lainkaan kunnolla, sillä Spartathlonin jälkeen meni kuukausi toipumiseen ja toinenkin kuukausi enemmän tai vähemmän levähdettyä. Vasta joulukuussa pääsi hieman harjoittelun rytmiin ja vuoden piti vielä päättyä noidannuoleen. Joten vähän ristiriitainen mieli kuitenkin tuosta vuodesta jää.
Vuosi 2014, kisat ja treenit
Tälle alkaneelle vuodelle ei ole vielä asetettu tavoitteita, mutta nyt laitetaan. 1.1.2014 on tänään ja pitäähän sitä jotakin olla mihin alkaa tähtäämään.
Tämä viimeisin telakka aiheutti sen, että taidan tehdä tästä vuodesta sellaisen peruskuntovuoden. Toki pari kovaakin keikkaa olen suunnitellut, mutta ajattelin pääosin lähteä jälleen kehittämään peruskuntoa edelleen, jotta vuonna 2015 pystyisi tekemään uuden ennätyksen 24-tunnin matkalla. Tälle vuodelle ei siis näin lähtökohtaisesti suunnitella yhtään kovaa 24-tunnin juoksukisaa.
Ajattelin tänä vuonna osallistua seuraaviin kisoihin:
- 22.2.14 Espoo 24h
- 7.6.14 Suomi-juoksu 100K (tai sitten 42K)
- 25.7.14 Peräsmieskisa, eli 2 * teräsmies
- 26.9.14 Spartathlon
Espooseen on aikaa vajaa kaksi kuukautta ja minulla ei ole minkään valtakunnan mahdollisuuksia lähteä tekeämään siellä minkään näköistä tulosta. Katsotaan nyt miten nämä viimeiset viikot menevät, mutta ainoat järjelliset vaihtoehdot siellä ovat yrittää juosta 100K ennätys tai 12h ennätys. 24h tulosta ei kykene parantamaan ja 200K puhkaisukin on utopiaa nykykunnolla.
Tuossa listassa kilpailuna tulee olemaan Suomi-juoksun 100K, jossa yritän tosissani parantaa 100K aikaa. Jos tuntuu, ettei ole 100K kunnossa, niin ainakin yritän tuolloin hilata sen maratonennätyksen lähemmäksi kolmea tuntia. Mielummin lähempänä kolmea tuntia kuin kolmea ja puolta tuntia.
Peräsmieskisa sai lämpenemään ja oikeastaan siitä syntyi koko vuoden harjoittelun runkokin lopulta. Tuossa on jotain sellaista järjetöntä liikkumista, joka pani sydämen sykkimään. Uintia 7,6K, pyöräilyä 360K ja lopuksi hölkkää 84,4K, yhteensä saa edetä 452K. Järjettömän ihana ajatus. Aikaahaan tuohon taitaa kulua kuitenkin sellainen reilu vuorokausi. Tämä varmistaa sen, että saan viettää 44-vuotissyntymäpäiväni täysin liikkuen. Synttärit osuvat nääs 26. päivälle. Peräsmieskisaa tehdään hitaasti, hartaasti ja nauttien. Pelkästään tuo yhtämittainen yli 24h liikkuminen riittää tavoitteeksi.
Spartathlon on sitten Suomi-juoksun ohella toinen kuntohuippu. Nyt ei yritetä sinne mitään sen kovempia harjoituksia tehdä, vaan pyritään menemään lähinnä PK-tyyppisellä harjoituksella kohti Spartaa.
Harjoituksissa lähden näin aluksi noudattamaan neljän viikon sykliä. Nyt harjoittelun rungoksi muodostuu peräsmieskisoista johtuen, että jokaisessa neljän viikon syklissä pyritään lisäämään pisintä uintimatkaa kilometrillä. Näin kesäkuussa tulee sitten uitua jo kuusi kilometriä. Samalla tulee motivaatio ylläpitää pyöräilyä ohjelmassa. Kun lumet sulaa maasta keväällä ja kelit lämpenee, niin pyritään noita pyöräilymääriä nostamaan jokaisella harjoittelusyklillä 1-1,5 tuntia. Näin päästään sihen, että kesäkuussa pitäisi pisimmän pyörälenkin olla luokkaa 150K.
Juoksua en aio tehdä yli 12 tuntia viikossa ja senkin siten, että kerran neljän viikon sykliin tulee yksi 5-6 tunnin lenkki. Alan hiljalleen kasvattamaan viikkotuntimääriä harjoittelussa siten, että nyt lähdetään tästä noin 10h tasosta ja kesällä kovimmillaan pitäisi saada määräviikoilla yli 20h liikuntaa viikossa.
Neljän viikon syklin päälähtökohtia ovat seuraavat seikat.
- Viikko #4 on palauttava ja tuntimäärältään selkeästi matalampi
- Viikot #1 ja #3 keskittyvät juoksuun ja silloin pyritään juoksemaan 100+ km viikkoja
- Viikko #2 juoksullisesti kevyempi, mutta silloin pyöräillään enemmän
- Viikko #4 toimii palauttelun vuoksi uinnillisena viikkokna ja tälle viikoolle yritän kohdistaa pisimmät uinnit
Punttisalilla käydään helmikuun loppuun saakka ja suurena tavoitteena on saada painonnostossa 400 kg raja rikki yhteistuloksessa. Nyt käyn salilla kolmisen kertaa viikossa, mutta helmikuun jälkeen aloitan ylläpitovaiheen, jolloin kerta viikkoon salilla saa rittää.
Ajattelin vielä viime vuoden puolella yrittää alkaa nostaa juoksukuntoa myös tehoilla, mutta olen tullut toisiin ajatuksiin hiljalleen. Pidän edelleen ohjelmassa reippaita tasavauhtisia ja ripeitä vetoja, mutta tehoja pudotan kovasti.
Onnittelut hienosta vuodesta! Onpa melkoinen juttu tuo Peräsmieskisa. :) Hyvää kunnonnostattamisvuotta 2014!
VastaaPoistaTuo Peräsmieskisa tosissaan nosti sykettä ja sai motivaation kyllä kohoamaan.
VastaaPoistaOnpas tosiaan mielenkiintoinen tuo peräsmies! Selvästi perinteistä iron mania kovempi mutta ei kuitenkaan mikään dekatriathlonin kaltainen älyttömyys.
VastaaPoistaSpartathlon on tainnut viedä juoksijan sydämen? :)
Innostuin kyllä tosissaan tuosta peräsmieskisasta.
PoistaSpartathlon on omassa luokassaan. Siihen ilmeisesti joko inhotaan tai siitä sitten pidetään. Itse tykästyin siihen tosissani.