Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

keskiviikko 5. elokuuta 2015

Skövden 24-tunnin kisaraportti

230,029 kilometriä vuorokaudessa ja ensimmäinen kilpailuvoitto! Vajaan 10 kilometriä jäin A-tavoitteesta, mutta tyytyväinen olen. Ehkäpä kirsikkana kakun päällä oli, että kisat olivat samalla Ruotsin mestaruuskisat ja Ruotsin mestari jäi toiseksi.

Maalissa, 230,029 kilometriä takana. 


Kelithän olivat optimaaliset, parempaa ei voi toivoa ulkojuoksuun. Iltapäivällä tuli hetken aikaa pientä tihkua, muttei siinä edes kengät kastuneet ja tämä kesti mielestäni vain noin tunnin verran.

Ensimmäinen satanen meni jotakuinkin suunnitellusti, mutta tämän jälkeen alkoi A-tavoite jäädä. Urheilujuomat ja geelit eivät taaskaan maistuneet. 100K väliaika 9:47:12. Vielä seuraavat 50K menivät joten kuten, mutta geeli ja urkka tökki jo valtavasti ja liikuskelin kiisselin ja voileipien voimalla. 100-150K aikaan 5:10:50.

Seuraavalla viidelläkympillä tulikin romahdus; 150-160K = 60 min, mutta 160-170K 67 min ja varsinainen matalakohta 170-180K 79 min. Jouduin 10 minuutiksi istahtamaan paikoilleni ja Jaana Tomppo ja Seppo Leinonen auttoivat tässä pahassa hetkessä. Sepon neuvosta siirryin jugurttiin ja hunajaan sekä teehen. Tämä onneksi auttoi ja sain loppukisaksi vielä nostettua kymppien vauhdit 65 minuutin pintaan.

Kisassa oli nyt paljon positiivista, vaikken A-tavoitetta saavuttanutkaan

 • Sain ehjän juoksun ja juoksunautinto säilyi läpi koko kisan; noh tuota pikku notkahdusta huomioimatta
 • Selvisin vielä ihan hyvin kisaan takas, vaikka aika alhaalla käytiin
 • Tulos on kaikesta huolimatta hyvä, jopa erittäin hyvä
 • Jalat säilyivät hyvän tuntoisina läpi kisan
 • Juoksua haittaavia rakkoja NOLLA kappaletta, tämä oli aivan MAHTAVAA. (Päivitys: tässä linkki miten olen alkanut sitomaan kengät, ja tämä on ollut se ratkaiseva muutos https://www.youtube.com/watch?v=IijQyX_YCKA )
 • Annoin varsin aikaisessa vaiheessa periksi tavoitevauhdista, sillä halusin mielummin hyvän ja ehjän juoksun, kuin sellaisen joka romahtaa täysin. Tähän paikkaan aivan oikea valinta. 

Seuraava 240K yritystä varten huomioitavaa: 
 • Alkuvauhtia pitää saada nostettua ylöspäin. 13 minuutin marginaali ensimmäisen satasen jälkeen ei riitä. 
 • Luonnollista ravintoa täytyy alkaa harrastamaan läpi kisan. Nyt näköjään vatsavaivat ovat tulleet jäädäkseen, joten ne on otettava entistä tarkemmin huomioon. Mehuja, keittoja, kiisseleitä, puuroja yms. yms. täytyy taas lähteä testaamaan. 
 • Vaihdoin sukat kaksi kertaa ja ei tullut juoksua haittaavia rakkoja!

Nyt siis vuodelta 2015 tuloksena 230 ylitys, joka riittää aivan varmasti seuraavat kaksi vuotta Spartathlonin suoraan valintaan ja uskoakseni myös tuolla varmistetaan 24-tunnin maajoukkuepaikka muutamaksi seuraavaksi vuodeksi. Nyt voin siis jälleen alkaa keskittyä harjoitteluun!

Palautuminen on lähtenyt tosi hyvin käyntiin. Varsinkin koska rakkoja ei pahemmin tullut, niin kävely oli jo maanantaina helppoa. Tänään keskiviikkona lihaksistosta toki huomaa rasituksen, mutta kävely ja portaiden kapuaminen ovat kivuttomia. Nyt kun malttaa muutaman viikon levähtää kunnolla, niin voi alkaa jälleen miettimään lähestymistä Spartathlonia varten. 

Seuraavien neljän viikon ohjelma on jota kuinkin seuraava
 • Syödään joka päivä EAA-aminohappoja, elektrolyyttejä, Beroccaa sekä vitamiini/hivenainetabletteja. Näin pyrin varmistamaan, että palautumiseen on riittävästi aminohappoja ja jotta hermostolla on kaiken maailman aineet latautumiseen. 
 • Tällä viikolla käyn perjantaina ottamassa ensimmäisen kuntopiirin, lauantaina ja sunnuntaina pyöräilyä/kävelyä + venyttelyä
 • Viikko 2: Punttisali, kävely ja pyöräily, lisäksi hieronta + venyttelyä
 • Viikko 3: Punttisali, kävely ja pyöräily, venyttelyä
 • Viikko 4: Hieman kevyttä hölkkää kuvioihin
 • Viikko 5 ja eteenpäin: paluu normaaliin ohjelmaan. Spartaan aikaa neljä viikkoa. 

Onhan se mukavaa, kun saa hyvän kisan alle. Usko tekemiseen palautuu. Nyt on kiva jatkaa. 

11 kommenttia:

 1. Onnittelut tätäkin kautta! Itse olen alkanut lähteen tuosta sitomisesta pois pitkillä (monipäiväiset) juoksuilla. :) Tuollei voi kenkä tulla liiankin tiukkaan ja silloin ei nesteen pääse kiertää, joka johtaa akilleksen parkkiin menoon. Mutta 24h ei ehkä niin isoa vaaraa.

  Hyviä palautumisia! Pitäispä itekki huomioida tuota aminohappojen saantia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysällä olen yrittänyt pitää tähän saakka, mutta rakko-ongelmat olleet pahoja. Nyt tuntuu toimivan tämä ratkaisu. Mutta näinhän tämä menee, mikä toimii nyt, niin ei välttämättä toimi ensi kerralla, aina jotain muuttuu...

   Poista
 2. Onnea vielä kerran! Uskon, että tuntuu makealta.

  VastaaPoista
 3. Tuo lukkonauhoitus on erityisen toimiva silloin kun käyttää ylisuuria kenkiä. Minulla on Kayanot kokoa US 13 (ASICS-inflatoitu eurokoko 48), ja nauhat pitää olla riittävän kireällä ettei jalka mahdu liikkumaan kengän sisällä. Kiristän nauhat ensin kohtuullisen tiukalle, ja ennen nauhojen solmimista kiskaisen vielä ilttiä vähän ylöspäin että pari ylintä kierrosta löystyy hiukan. Näin syntyy "sopivan" tiukka paketti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse edes vetää "hirveän" tiukkaan, kun estää jalan liikkumisen. Toimii toistaiseksi.

   Poista
 4. On aina hienoa lukea näitä sun raportteja. Saa itsekin ideoita. Tuon hunajan ja teen (sitruuna-) olen ottanut itse käyttöön aiemmin. Toimii mulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täytyy alkaa kartoittmaan näitä erilaisia luonnollisempia ravintovaihtoehtoja.

   Poista
 5. Luonnollisemmista ravinteista... Minulla on reilu viikko Berliinin starttiin, ja sinne varaan evääksi (hunajan, mustikkakeiton ym. lisäksi) mm. kuivattuja hedelmiä. Olen kesän aikana hakenut Punnitse & Säästä -liikkeestä kaikenlaisia herkkuja, ja pitkillä lenkeillä kuivatut persikat ja anankset ovat uponneet kaikkein parhaiten. Niiden energiasisältö ei varmasti ole yhtä "oikeaoppinen" kuin geelien, mutta olennaista on että ne uppoavat hyvin kurkusta alas, eivät elämöi vatsassa ja antavat energiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja korjauksena: ei ollut kyseessä kuivattu persikka vaan mango!

   Poista
  2. Kiitti vinkistä, täytyypä alkaa ravaamaan tuolla Punnitse&Säästä firmassa, niitä kun täällä vesijättömaallakin on :)

   Poista