Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

tiistai 23. tammikuuta 2018

Ravinnosta #LCHF & TopShape100.com

Ultraurheilijan, ja ihan minkä lajin urheilijan tahansa, tulee kiinnittää harjoittelun lisäksi huomiota lepoon ja ravintoon. Treenin lisääntyessä elimistön täytyy kyetä palautumaan seuraavaa harjoitusta varten. Palautumiseen ei ole kovinkaan paljoa oikoteitä, sillä se tehdään pääasiassa levon ja ravinnon kautta. Toki lepo voi olla nk. aktiivista lepoa, eli pienellä liikkeellä palautetaan lihaksistoa. Monesti pieni liike saa veren virtaamaan ja aineenvaihdunnan nopeutumaan.

Unesta ja levosta tulee myös huolehtia erityisesti, sillä paras palautumiskeino taitaa olla uni. Hyvät yöunet takaavat elimistölle kunnon lepoa. Jos yöunet alkavat kärsimään harjoittelusta, niin silloin ollaan hyvin lähellä ylikuntoa. Tällöin tulee mitä luultavimmin vähentää harjoittelua, ainakin kovaa sellaista.

Tarkoitukseni oli kuitenkin tällä kertaa kirjoittaa hieman enemmän ravinnosta.

Matkalla Spartaan

Tämä otsikko oli alunperin tarkoitettu kertomaan valmistautumisesta Spartathlon-kisaan. Sen saavutettuani huomasinkin, että ultraurheilu on jotain muuta kuin kisan maaliin pääsy. Spartathlon-kisaan valmistautumisesta muodostuikin metafora kuvaamaan ultrajuoksemistani. 

Tässä lajissa täytyy tykätä harjoittelusta ja itsensä haastamisesta. Uusia tavoitteita löytyy aina ja pitkään minulla olikin "Spartan matka" -päämääränä jokin kisa tai muu tavoite. Viimeisten muutaman vuoden aikana "Spartan matka" on ollut toipumista hamstring-syndroomasta. Onnekseni tämä vaiva on hallinnassa, vaikkei siitä ilmeisesti koskaan kokonaan parannu. 

#LCHF - Low Carb High Fat


Viime vuonna suuri muutos ultrajuoksemisessa tapahtui ravinnon puolella. Aloin vuoden 2017 alusta kokeilemaan vähähiilihydraattista ravintoa. En kuitenkaan korvannut puuttuvia kaloreita kaikkia proteiinilla vaan pääasiassa rasvalla. Näin ollen ruokavaliota voikin kutsua vähähiilihydraattiseksi ja runsas rasvaiseksi, eli Low-Carbohydrate-High-Fat #LCHF. 

Nopean yhteenvedon voitte lukea aiheesta täältä. Jos englanti taipuu, niin todellinen runsauden sarvi aiheesta löyty Diet-doctorin sivuilta. 

Viime vuoden kisat sujuivat itseltäni uskomattoman hyvin. Varsinkin, kun vertaa siihen että vuodet 2015 ja 2016 kisoista neljä viidestä meni aivan pipariksi. Yksi onnistuminen sattui Ruotsin Skövden 24-tunnin juoksuun. Vuonna 2017 onnistuivat kaikki kolme isoa kisaa Kokkola Ultra Runin 24-tuntia, tripla triathlon Saksassa ja Spartathlon. Ison osan näistä onnistumisista lasken muuttuneeseen ruokavalioon. 

Uusi yhteistyökuvio TopShape100.com

Aloitin myös viime vuoden lopulla yhteistyön TopShape100.com kanssa. Aloin käyttämään heidän tuotteitaan Lensahnin tripla triathlonin jälkeen. Olen ollut varsin tyytyväinen tähän proteiiniin. Se on erittäin helposti sekoittuvaa ja todella neutraalin makuinen. Tämä tuote ei ala tökkimään. 

Satsi testiaineistoa saapunut

Omaan harjoitteluuni kuuluu vahvasti voimaharjoittelu. Olen vankasti sitä mieltä, että osana onnistumisiani on ollut voimaharjoittelun muoto ja määrä. Kestävyysharjoittelu ja varsinkin ultramatkat syövät proteiinia kropasta, niin ei tee pahaa syödä sitä riittävästi. En kuitenkaan ämpää sitä liikoja, mutta päivittäinen saantini on tullaiset 1-2 grammaa per painokilo eli vähän vajaat 140 grammaa vuorokaudessa. Jos tämän määrän yrittää saada syömällä kananmunia, niin pitää syödä noin 12 munaa (noin 12 gr protskua per muna) tai jos meinaa saada määrän lihalla, niin pitää syödä noin 700 grammaa lihaa (lihassa keskimäärin 20 gr protskua per 100 gr). Vähän kovia määriä vetää, joten proteiinin lisäsaanti on toivottavaa. 

Palkkarin tekoa puntin jälkeen.

Kirjoittelen jatkossa lisää tästä tuotteesta, kun kokemukset kasaantuvat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti