Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

maanantai 13. lokakuuta 2014

Välikausi

Nyt siis ollaan harjoittelu- ja kisakausien välissä. Takana on muutama viikko erittäin kevyttä oleilua ja saman verran olisi kevyttä edessä. Päätin etten kuukauteen ota juoksuaskeltakaan. Spartathlonin jälkeen pidin viikon totaali levon. Seuraavana lauantaina käväisin punttisalilla ja sunnuntaina vähän pyöräilin. Siinä kaikki.

Viime viikolla liikuntaa kertyi viitisen tuntia. Harjoituksiin mahtui kolme punttisalia, yksi kevyt alle tunnin pyöräily ja kaksi kuuden kilometrin kävelylenkkiä. Keskisyke pyöräillessä ja kävellessä oli 108 bpm

Kuluvalla viikolla ajattelin aloitella taas hiljalleen uinnin. Sekin toimii mukavasti liikuntamäärää suhteellisen kevyesti lisäävänä liikuntamuotona. Tähän kun lisätään varastopyöräily, niin kai sitä jokin ultramatka pitää triathlonistakin löytää ensi kesälle, jotta löytyy motivaatiota lähteä 20 asteen pakkasessa varastoon katsomaan "Orange is new black" -sarjaa.


Spartathlonista palautuminenSpartatlonista palautuminen on sujunut erittäin hyvin. Normaalia matalapainettakaan ei ole tullut. Mitä sitten olen tehnyt eri tavoin? Olen ottanut suht runsaasti erilaisia lisäravinteita: aminohappoja (BCAA), beroccaa, magnesiumia sekä elektrolyyttijuomaa. Lisäksi harjoitukset ovat olleet keveitä ja punttia aloin tekemään heti. Olen kehitellyt sellaista teoriaa tässä, että punttitreeni voisikin olla yksi optimaalisista tavoista palautua raskaista ultrista. Tähän pitäisi kyllä etsiä joitain tutkimuksia, varmasti joku on jossain tätäkin huomannut testata. Lisäksi ultran aikana kulutetut välittäjäaine yms. varastot täydentyvät hyvin kun ottaa elektrolyyttejä ja aminohappoja. En tiedä onko tuossa totuutta siteeksikään, mutta ainakin nyt palautuminen tuntuu sujuneen hyvin.

Tosiaan kuukauden juoksutauon aion pitää ja kaikki harjotukset tänä aikana alle 125 sykkeillä. Yritän välttää sen virheen, jonka tein viime vuonna, eli aloitin kovat harjoitukset liian nopeasti. Nyt aloitan juoksunkin kevyesti ja siihen perään pitkähkö PK-kausi maltillisesti kuormaa lisäten.


Tuleva kisakalenteriSiitäkin tietää, että palautuminen on suhteellisen hyvässä vauhdissa, kun tulevan vuoden kilpailukalenteria alkaa suunnittelemaan. Tällä hetkellä siellä ovat varsin vahvalla kynällä piirrettyinä huhtikuun 24-tunnin kisa ja Spartathlon. Tuo Saksan triathlon-kisa on pikemminkin olisi ihan kiva jos... Todennäköisesti teen elokuussa Suomessa olevan teräsmieskisan.


Timmiltä taas näyttä kalenteri, mutta kannattaa muistaa, että noista ehdoton ykköskisa on tuo 24-tunnin kisa. Triathlonit ovat vain sen takia, että säilyy motivaatio hypätä uimahallilla ja varastossa pyöräilemässä. Spartathloniin valmistaudutaan siis tuon kevät kisan jälkeen ja sen tavoitteet asetetaan vasta, kun selviäää miten on palautunut tusta 24h kisasta ja milloin pääsee taas harjoittelurytmiin kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti