Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

(-34) Vajaa kuukausi aikaa kisoihin

Startti tapahtuu vajaan viiden viikon kuluttua, ja viimeiset harjoitukset lopullisen juoksukunnon esiin kaivamiseksi ovat menossa. Tämä viikko meni kevyenä läpi ja harjoittelukilometrejä ja tunteja tulee olemaan varsin maltillinen määrä.Sunnuntai, maanantai ja tiistai menivät erittäin vähällä kuormalla. Keskiviikon kiihtyvävauhtinen lenkki osoitti, että palautuminen maratonista oli vielä hieman kesken. Eilen tehty kova harjoitus kuitenkin kertoi, että palautuminen on OK ja että ihan vielä ei kunto ole sitä mitä haluaisin sen olevan. Viidessä viikossa ehtii kuitenkin tehdä varsin paljon. Kunto tuntuu olevan kuitenkin sellaisessa kuosissa, että viidessä viikossa sen saa valmiiksi ja uskoisin olevani (kop-kop) hyvässä kunnossa kisassa.

Nyt sitten viimeisen kuukauden valmistautumisiin. Ensinnäkin kisakengät tulee ajaa sisään. Nyt ensimmäistä kertaa joutuukin hieman arpomaan, mitä kenkiä kisassa käyttää. Käytännössä on kolme vaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto on Saucony Guide 7 -kengät. Vähän kevyemmin topatut, mutta näillä olen juossut lähes koko talven matolla. Niillä heitin melkein kokonaan ennätykselliset 205K matolla sekä varsinkin viimeisen 60K lenkin. Hyvältä tuntuivat. Juoksin noilla myös hallimaratonin. Näissä on kevyt pronaatiotuki, joka tuntuu auttavan tuota kipeää nilkkaani. Huono puoli kengissä on, että ne ovat kuitenkin vaimennuksiltaan keskiluokkaa. Eivät kuitenkaan missään nimessä niin sanotut racerit.

Muut vaihtoehdot ovat vahvemmin vaimennettuja. Sauconyn Triumphit ovat vahvemmin topattuja ja niillä juoksin edellisen Spartathlonin. Pääsin niillä kisan loppuun nilkan sen kummemmin vaivaamatta. Ne kuitenkin tällä hetkellä tuntuvat kipeyttävän nilkkaa enemmän kuin edellä mainitut Guide 7. Näissä ei ole pronaatiotukea lainkaan, joka voinee selittää eroa.

Tilasin vielä tähän soppaa hämmentämään New Balansin 1260, jotka ovat pronaatiotuetut sekä hyvin topatut. New Balansin kevyempi malli 880 oli vuosia luottokenkä, mutta menivät muuttamaan lestiä. Ongelma noissa 880 mallissa oli, että vuorokauden juoksussa varsinkin päkiöiden alle alkoi kertymään rakkoja sekä kengät olivat hieman liian köykäisesti vaimennetty päkiöistä minun makuuni. Lisäksi niistä puuttuu se pronaatiotuki. Nyt tämä 1260 malli pitäisi olla vankemmin vaimennettu ja varsinkin päkiän alta. Lisäksi niistä löytyy kevyt pronaatiotuki, jonka tulisi auttaa tuota nilkkaa. Otin myös kengn leveämmällä lestillä, jonka toivon esteävän päkiöiden rakkoontumisen.

Jos tuo NB 1260 osoitautuu hyväksi juostavaksi, niin todennäköisesti lähden sillä. Henkisesti tiedän kuitenkin, että Triumpheilla pystyn sen yli 200 hölkkäileen. Tuo Guide kuitenkin on tosi hyvä kenkä minulle ja tykkään sillä juosta. Seuraavien 5 viikon aikana tulee noin 500K juostua, joten kaikki nuo kengät ehtii sisään ajaa ja kaikki ne otan mukaan Italiaan.

Jalkoja täytyy myös alkaa kirjaimellisesti viilaamaan kisakuntoon. Täytyy alkaa hoitamaan nuo ylimääräiset kovevttumat pois ja myös rasvata jonkin verran, että iho pehmenee. Tämä vähän vähentää rakkoontumista. Eihän sitä suuria ongelmia rakkojen kanssa ole ensimmäisellä 100K:lla, mutta toisella niitä alkaa kertymään. Harjoituksen puutetta, mutta kun ei sitä harjoittelukaudella noita yli 100K lenkkejä vaan voi tehdä.

2 kommenttia:

  1. Onnea ja menestystä kisamatkalle!

    VastaaPoista
  2. Ystävä! Voimia. Muista: tulos ei tee sinusta parempaa tai huonompaa. Olet onnistunut tähän asti ultra-urallasi upeasti. Nyt oli epäonnistumisen vuoro, se ei katso hetkeä - se on raakaa. Kun nostat hetken vitutuksen pääsi ylös, huomaat ympärilläsi ja takanasi olevan samat ihmiset. Siitä tilasta lähdit ja siihen palaat. Se on voimasi. Tsempaten ystäväsi ja lajitoveri, Onni "myös joskus keskeyttänyt" Vähäaho

    VastaaPoista